друкувати


10 найжорстокіших нацистів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-14 04:51:30
Центр імені Симона Візенталя опублікував новий список 10 найжорстокіших нацистських злочинців, які, за даними цієї організації, ще живі і мають постати перед правосуддям. Список очолив 95-річний доктор, який вільно проживає в Угорщині.

Центр Візенталя подякував владі Німеччині за те, що вони поставили перед судом Івана Дем'янюка і Генріха Буре, проте відзначив, що брак політичної волі залишається головною перешкодою до покарання інших злочинців, особливо в посткомуністичних країнах Східної Європи, повідомляє ТСН.

1. Доктор Шандор Кепіро (на фото), 95 років. Вільно проживає в Угорщині. Під час війни служив у Сербії, де в 1942 році взяв участь у знищенні мирного населення в місті Нови Сад. Людей розстрілювали на березі Дунаю і скидали у воду. У 1944 році Кепіро засудили до 10 років в'язниці, але фашистський режим Угорщини звільнив його, і Кепіро втік до Аргентини. Два роки по тому комуністичний уряд Угорщини заочно визнав його винним у військових злочинах, але, за даними Центру імені Симона Візенталя, в 1996 році Кепіро повернувся в Угорщину і покарання за свої злочини не поніс.

2. Мілівой Аснер, 96 років. Відправляв сотні євреїв, циган і сербів у концентраційні табори в роки Другої світової війни. Він цілком винищив євреїв у місті Пожега, де очолював поліцію. Після війни переїхав до Австрії, де отримав громадянство. Близько півстоліття потому повернувся в Пожега, де його виявив молодий історик. Потім знову відправився в Австрію. У 2005 році Хорватія зажадала екстрадиції Аснера, але Австрія відмовилася видавати свого громадянина. Коли ж з'ясувалося, що австрійське громадянство Аснер втратив, влада відмовилася видати його під приводом поганого стану здоров'я (хоча у свої 96 років Аснер може здійснювати тривалі прогулянки без палиці). Аснер відкидає пред'явлені йому звинувачення і висловлює бажання постати перед судом, щоб добитися виправдання. Зокрема, він заперечує, що займався депортацією сербів, але вважає, що це слід було б зробити, оскільки вони були ворогами хорватської держави.

3. Семюел Кунц, 89 років, живе в Німеччині. Звинувачується в тому, що служив у концтаборі Белжець в окупованій Польщі, де в газових камерах вбили близько 500 тисяч євреїв. У якості охоронця Кунц був причетний до вбивства близько 434 тисяч людей.

4. Адольф Стормс, офіцер CC, в березні 1945 року в австрійській селі Дойче Шютц убив 58 євреїв. Він ставив своїх жертв на коліна перед розритою могилою, стріляв у них і зіштовхував тіла в яму. У Дуйсбурзі вже відбувається суд над Стормсом. Центр імені Візенталя наполягає на прискоренні судового процесу, щоб встигнути винести вирок до того, як 90-річний Стормс помре.

5. Клаас Карл Фабер, голландець, 88 років. Він служив в розвідувальній службі СС Sicherheitsdienst. У Нідерландах його колись вже засудили до страти за вбивства ув'язнених у таборі Вестерборк. Через цей пересильний пункт євреїв везли в польські табори знищення.

6. Кароль (Чарльз) Зентаі, 98 років. Угорець, що живе в Австрії, чинить опір екстрадиції в Будапешт, де його звинувачують у вбивстві євреїв у 1944 році.

7. Сорен Кам, 98 років. Звинувачується у вбивстві данського журналіста і полюваннях на данських євреїв у Копенгагені. Проживаючи в Німеччині, Кам регулярно відвідує збори ветеранів СС. Він також був добре знайомий з Гудрун Бурвіц, дочкою ГенріхаГіммлера, і очолюваною нею організацій Stille Hilfe ("Тиха допомога"), створеною для підтримки заарештованих, засуджених або втікачів есесівців.

8. Петер Егнер, 98 років. Брав участь у діяльності ескадронів смерті в окупованому Белграді. Він причетний до вбивства 17444 євреїв, сербів і комуністів. Сербія вимагає його видачі для суду на своїй території. Він чинить опір депортації зі США, де живе з 50-х років.

9. Альгімантас Даліде, 98 років. Був екстрадований зі США до Литви за участь у захопленні місцевих євреїв для подальшого їх вбивства. Але його не стали ув'язнювати через вік і стану здоров'я.

10. Міхаіл Горшков, 96 років. Звинувачується в причетності до вбивства близько 3000 євреїв у Росії. Під час війни він служив у гестапо в Естонії. Після війни переїхав до США, але виїхав звідти ще до того, як у 2002 році був позбавлений американського громадянства. Естонія не видає його місцезнаходження.

Нагадаємо, цього року до довічного тюремного ув'язнення був засуджений 88-річний голландець Генріха Буре за знищення діячів Опору і мирних жителів в Нідерландах. В даний час в Німеччині проходить суд над 89-річним Іваном Дем'янюком, який у польському концтаборі "Собібор" був причетний до вбивства 27 900 євреїв.

Обговорити на форумі