друкувати


Вчені виявили найбільш ефективну стратегію виживання в соціумі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-14 04:12:11
Найбільш вигідною стратегією виживання в соціумі є копіювання поведінки оточуючих з оглядкою на зовнішні умови, що змінюються. Про це повідомляється в статті групи дослідників під керівництвом еволюційного біолога Кевіна Лаландна з Університету міста Сент-Ендрюс у Великій Британії.

Як показало комп'ютерне моделювання, ці знання допоможуть в майбутньому краще зрозуміти і пояснити закономірності еволюції культури людської цивілізації, повідомляє Освітній портал.

Вчені розробили середовище, що імітує потрапляння групи незнайомих людей, що не мають родинних з'язків, на незаселений острів, де їм необхідно вижити, навчившись використовувати природні ресурси. Вони запропонували всім бажаючим спробувати розробити найбільш ефективну модель поведінки, запропонувавши приз в 10 тисяч доларів тому, хто зможе розробити алгоритм, що забезпечує найбільш вигідне існування в цьому середовищі.

При цьому, згідно програмі, зовнішні умови в цьому середовищі постійно міняються, а деякі типи дій з часом стають не так ефективні, як раніше, або навпаки.

В результаті декількох місяців попарних і групових змагань вчені змогли вручити винагороду команді з двох канадських розробників, для яких вивчення соціальної поведінки зовсім не є професійним завданням. Тімоті Ліллікреп (Timothy Lillicrap), студент, що спеціалізується в галузі обчислювальних нейронних мереж і математик Денієл Коуден (Daniel Cownden) виграли свої нагороди, зробивши ставку на максимально ефективне копіювання поведінки оточуючих і активне використання отриманих знань, повністю відмовившись від розробки нових методів поведінки в середовищі в своєму алгоритмі.

"Це свого роду паразитування на свіжих ідеях, які генеруються іншими алгоритмами поведінки в середовищі", - сказав один з переможців Т.Лаланд.

Серед інших алгоритмів, що зайняли першу десятку в підсумковому рейтингу, виявилися ті, які приділяли не більше 10% свого часу навчанню, а інший час витрачали на отримання прямої вигоди від своїх дій.

Обговорити на форумі