друкувати


О.Литвиненко: В України є червоні зони, які ніколи не можна здавати Росії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-14 03:29:00
В інтерв'ю журналу "Країна" політолог, радник директора Інституту проблем національної безпеки при РНБО Олександр Литвиненко розповів про зміни розстановки сил у світі і про місце України у ній.

"Економічний інтерес американців переходить у Центральну Азію, тому кут уваги зміщається з Європи. Відповідно, Східна Європа перетворюється на таку собі світову провінцію. Зрештою, ми були в епіцентрі світових подій усе ХХ століття - через нашу територію пройшли дві світові війни - і це не принесло нам ані особливих дивідендів, ані радощів", повідомляє Газета.ua.

Політолог підкреслює, що у стосунках з Росією слід пам'ятати: є червоні зони, які ніколи не можна здавати, і є зони, у яких потрібно торгуватися.

"Червоні - передусім Чорноморський флот, демократія й питання ідентичності. Останнє мусить бути лише нашою дискусією".

Литвиненко вважає, що утворення альтернативної ЄС структури навколо Росії – малоймовірне:

"Зрозуміло, навколо чого об'єднуються європейці. А навколо якої ідеї можна об'єднатися східнослов'янським націям? Православна церква давно перестала бути такою, що об'єднує. Спільне історичне минуле - іще не привід. Росіяни постійно говорять про цінність імперії. Але імперія ніколи не може бути цінністю сама по собі, вона завжди - цінність задля чогось.

Римська імперія несла закон і порядок, Візантійська - православ'я, Халіфат - іслам, Радянський Союз - комуністичну ідею, Сполучені Штати - американський спосіб життя. Що несе Росія? "Мы будем великими!" А навіщо це нам?"

Обговорити на форумі