друкувати


В.Янукович неочікувано став "провідним учасником" ядерного саміту

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-14 03:24:52
Президент України Віктор Янукович неочікувано став "провідним учасником" саміту з питань ядерної безпеки у Вашингтоні, - така оцінка його участі у міжнародному форумі здебільшого надається в американських ЗМІ.

Журналісти зазначили, що український президента реально допоміг главі США Бараку Обамі досягти конкретних результатів з убезпечення ядерних матеріалів та запобігання їх нелегальному поширенню, повідомляє ТСН.

Так, у заголовку статті Washington Post Януковича названо "провідним учасником" саміту. Спочатку, зазначило видання, український лідер сприймався як пересічний учасник цього заходу поміж інших кількох десятків голів офіційних делегацій. Але оголошення про рішення України позбутися запасів високозбагаченого урану стало чи не найголовнішим конкретним результатом події.

"Домовленість з Україною про відмову від запасів високозбагаченого урану принесло Обамі перший конкретний результат в реалізації політики з убезпечення ядерних матеріалів у світі", - підкреслило, зі свого боку, агентство Bloomberg.

Associated Press також констатувало, що це рішення України допоможе американському президенту у досягненні мети з убезпечення ядерних матеріалів у світі упродовж чотирьох років, чого, власне, Білий дім і домагається від усіх країн-учасників саміту.

Нагадаємо, в рамках візиту до США Віктор Янукович взяв участь в роботі саміту з ядерної безпеки, під час якого він заявив про намір України позбутися високозбагаченого урану і замінити його на низько збагачений, який не можна використовувати для створення ядерної зброї.

У Європі вважають, що таким чином Янукович зробив "реальний внесок у світову безпеку". Водночас в Україні це рішення сприйняли неоднозначно. Так, лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок назвав це "зрадою".

"Україна має створити свій завершений ядерний паливний цикл і не залежати в цьому питанні від Росії, а також відновити свій ядерний статус", - заявив він.

Обговорити на форумі