друкувати


Мінагрополітики стурбоване збільшенням постачань білоруського м'ясa і цукру на український ринок

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-14 02:31:46
Активне ввезення до України з Білорусі цукру і продукції тваринництва негативно впливає на внутрішній ринок, вважає міністр аграрної політики Микола Присяжнюк.

Стурбованість значним збільшенням постачань білоруської тваринницької продукції і цукру на український ринок міністр виразив під час зустрічі з послом Білорусі в Україні Валентином Величко 9 квітня, повідомляє ТСН.

В 2009 році імпорт до України білоруської тваринницької продукції склав $69,77 млн, що майже на 22% більше, ніж в 2008 році. Згідно чинного законодавства, в Україну можна ввозити м'ясо тварин, вирощених на території країни-експортера.

"На жаль, більшість проінспектованих переробних підприємств Республіки Білорусь не дотримуються цих вимог. Крім того, українську сторону турбують питання демпінгових цін на білоруську тваринницьку продукцію", - заявили в міністерстві.

Присяжнюк відзначив, що Мінагрополітики сподівається на вирішення проблемних питань і розширення українсько-білоруської співпраці в області АПК.

На його думку, узгодження вимагають такі питання, як ціна білоруської молочної продукції, що поставляється до України, вірогідний об'єм ввезення до України цукру, інспекція обома сторонами підприємств, зацікавлених в постачаннях тваринницькій продукції.

Як повідомлялося, ціни на цукор в Україні, які били усі рекорди на початку 2010 року, різко впали.

За станом на 7 квітня ціна білого піску в опті складала близько 7 тис. гривень за тонну.

Раніше президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що сільське господарство країни буде доведено до стандартів світового рівня після "революції в свинарській галузі".

Обговорити на форумі