друкувати


Oглядини Януковича у США пройшли на ура

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-14 02:23:22
"По урану, як по маслу" - заголовок "Газети по-київськи". "Завдяки вдалій дипломатичній знахідці оглядини Януковича у США пройшли на ура", - пише видання.

Відкриття статті дещо іронійне: "Гарант повернувся з Вашинтона, де він справив гарне враження, і здається, цього разу нічого не наплутав. Більше того, майже вивіз кредити МВФ. І коштувало це йому майже нічого - відмови України від проблемного урану".

"Газета по-київськи" аналізує, що втратить Україна через відмову від високозбагаченого урану, і наводить думки вченого-ядерника, еколога і політолога.

Найбільше за потенційною втратою урану жалкує вчений, який каже, що уран міг би знадобитися при будівництві нового дослідного реактора.

Еколог прогнозовано вітає утилізацію високозбагаченого урану коштом інших країн.

А політогол, Дмитро Видрін, називає ініціативу України перемогою української дипломатії, яка вирахувала актуальну і цікаву для Америки тему.

На ту ж тему - стаття в газеті "Коммерсант-Украина".

"Смирний атом" - обігрування усталеного словосполучення "мирний атом".

Україна позбудеться залишків урану і перестане становити ядерну загрозу, пише видання.

Стаття є спробою серйозного аналізу суті української ініціативи.

"Домовленість з Україною стала одним з головних політичних досягнень Барака Обами на саміті з ядерної безпеки", - пише "Коммерсант-Украина".

Україна не має технологій збагачення урану, зауважує видання, а залишки високозбагаченого ще з часів СРСР залишаються в трьох наукових установах України - у Харкові, Севастополі та Києві.

Вчені-ядерники кажуть, що крок України - вимушений, бо це було не лише вимогою США, а й Міжнародної агенції з атомної енергії.

"Коммерсант-Украина" зауважує, що лише позбувшись високозбагаченого урану, Україна здобуде статус без'ядерної держави.

Але коли вчені загалом вітають цей крок, то деякі українські політики вважають рішення президента Януковича "зрадою".

Видання цитує лідера Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Олега Тягнибока, який вважає, що Україна має створити власний паливний цикл і відновити ядерний статус.

Джерело: Бі-Бі-Сі
Обговорити на форумі