друкувати


Чергова ядерна поразка України

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-14 10:57:57
Під час свого візиту до США Президент України Віктор Янукович несподівано заявив у розмові із Президентом США Бараком Обамою про готовність України позбутися із залишками високозбагаченого урану та переходу українських АЕС на низько збагачене уранове паливо, про що попередньо було погоджено з Росією.

Дана заява Януковича викликає чимало запитань з огляду сумного попереднього досвіду українських високопосадовців у визначенні долі, а саме вивезення за межі України арсеналів тактичної ядерної зброї, наступного вивезення стратегічної ядерної зброї, носіїв доставки ядерної зброї (ракет середньої і великої дальності польоту), знищення стаціонарних шахт для бойового чергування ядерної зброї, знищення стратегічної дальньої авіації, огульне і незабезпечене компенсаційними фінансами поспішне закриття Чорнобильської АЕС, а тепер настала черга вивезення залишків високозбагаченого уранового палива та концепція використання у майбутньому низько збагаченого ядерного палива, без жодних фінансових або без пекових компенсацій та гарантій.

Україна вже "наїлася" безпорадністю Будапештського меморандуму 1994 року, коли у 2003 році російські "закляті друзі і брати" будували на косі Тузла свої кордони.

Внесок держави Україна у світову боротьбу із непоширенням ядерної зброї, технологій та добровільного (дебільного) утвердження статусу першої у світі неядерної країни, обернувся для нашого народу втратою будь-якої державницької політичної ваги. З нами тепер може не рахуватися не тільки США чи Росія, а навіть Румунія (відома епопея із визначення у Гаазькому міжнародному суді ООН кордонів виключної економічної зони України довкола острова Зміїний).

Цікавим постає питання можливості подальшого продовження фундаментальних наукових досліджень у відомих закритих ядерних центрах в Києві та Харкові, без наявності сталих поставок високозбагаченого уранового матеріалу з Росії. З ким взагалі радився Янукович окрім Герман та Львочкіним?

Цікаво чим супроводжуються у матеріально-фінансовому, політичному та економічному виразі можлива згода Польщі, Німеччини, Сербії, Чехії та Білорусії на вивезення свого свіжого та відпрацьованого ядерного палива на переробку до Росії. І чи корелюється паритетністю та симетричністю умови цих угод між нашими сусідами і Росією, аналогічно до змісту умов угод України з Росією.

Депутат обласної ради Юрій Романюк