друкувати


В Україні очікується зростання роздрібних цін на паливо

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-13 05:56:45
В Україні в другій половині квітня 2010 року очікується зростання роздрібних цін на паливо. Таку думку висловив президент асоціації "Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України" Леонід Косянчук.

"Згідно опитування учасників нашої асоціації, основною причиною для подорожчання палива є підйом світових котировок, які віддалено вже починають нагадувати докризові рівні. Особливо невчасним стало прискорене зростання цін на дизпаливо, яке майже удвічі випередило темпи підйому бензинів", - відзначив Косянчук, повідомляє ТСН.

За словами експерта, асоціація прогнозує розрахункову ціну на АЗС на А-95 в другій декаді квітня 2010 року на рівні трохи вище 8,25 грн/л, на дизпаливо - близько 7,50 грн/л.

"По наших очікуваннях, в опті ціна на дизпаливо незабаром досягне рівня 7400 грн/т. Крупні імпортери і виробники вже не хочуть продавати дешевше, хоча на ринку поки можна знайти ціни і на 100-200 грн/т нижче", - підкреслив Косянчук.

В той же час експерт вважає, що власники АЗС у весняний період не нагнітатимуть ситуацію в "дизельному" сегменті, і, швидше за все, постараються компенсувати зниження маржі на дизпаливо деяким її збільшенням на А-95.

"З урахуванням цієї особливості ми чекаємо, що в третій декаді квітня верхня планка цін на АЗС скоректується у бік зростання до рівня 8,30-8,40 грн/л по бензину А-95 і 7,25-7,40 - по дизпаливу", - додав президент асоціації.

Нагадаємо, в рамках порушеної справи стосовно 15 найбільших операторів ринку нафтопродуктів, які підвищили ціни на бензин і дизпаливо, Антимонопольний комітет вимагав знизити ціни до економічно обґрунтованого рівня.

Обговорити на форумі