друкувати


Китайська Tencent купує акції DST, яка володіє "Одноклассники.ру" та "Вконтакте.ру"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-13 04:36:14
Одна з найбільших китайських інтернет-компаній Tencent, капіталізація якої досягає 38 млрд доларів, купує 10,26% акцій російської Digital Sky Technologies (DST), яка володіє соціальними мережами Одноклассники.ру, Вконтакте.ру і іншими активами.

Сума операції складе $300 млн, тобто вся DST без урахування іноземних активів оцінена приблизно в $3 млрд. DST може витратити отримані гроші на покупку у американської AOL мессенджера ICQ, одним з претендентів на який якраз є Tencent, повідомляє ТСН.

Tencent Holdings Ltd вклала в DST $300 млн, говориться в повідомленні Tencent на Гонконзькій фондовій біржі. Китайська компанія отримає 10,26% звичайних акцій DST класу Б (відрізняються від акцій класу А тим, що мають в 25 разів менше голосів). За підсумками операції Tencent отримає в DST 0,51% голосів і право номінувати одного спостерігача без права голосу в раду директорів DST. Tencent інвестує в DST в два етапи: в рамках першого буде викуплено 4463 акції за $165 млн, а другий транш складе $134,9 млн – за 3651 акцію.

Як розповів виданню гендиректор DST Юрій Мільнер, Tencent інвестувала безпосередньо в DST (на ній зосереджені російські активи), а не в DST Global (володіє іноземними активами). "Tencent Holdings Ltd отримає від операції переважно фінансову віддачу. DST же розраховує перейняти китайський досвід по монетізациі аудиторії", - відзначив пан Мільнер. У DST немає конкретних планів по роботі на китайському ринку, обмовляється він.

У портфель DST безпосередньо і побічно входять контрольний пакет поштового сервісу Mail.ru, контрольна частка в ігровому холдингу Astrum, долі в соціальних мережах Вконтакте.ру, Одноклассники.ру, в системі моментальних платежів ОСМП, в польській соціальній мережі Nasza-Klasa.pl.

В ортфель DST Global входять пакети акцій соціальної мережі Facebook, ігрового холдингу Zygna і ін. До операції з Tencent більше 50% DST належало Юрієві Мільнеру і Григорію Фінгеру, близько 35% – New Media Technologies Алішера Усманова.

Tencent – одна з найбільших інтернет-компаній Китаю. Володіє мессенджером QQ, новинним порталом QQ.com, соціальною мережею Qzone і ін. Аудірованная виручка Tencent в 2009 році склала $1,82 млрд, операційний прибуток – $1,25 млрд, чистий прибуток – $764,7 млн. Капіталізація Tencent на Гонконзькій фондовій біржі склала вчора $38 млрд.

За підсумками операції DST була оцінена приблизно в $3 млрд. За словами пана Мільнера, Tencent викупляє допеміссию, а не акції існуючих власників. "За підсумками операції у російських акціонерів буде більше 75% акцій DST. Долі існуючих акціонерів знизилися на 10,26%", - розповіло джерело, близьке до операції. За його словами, після операції з Tencent частка Юрія Мільнера і Григорія Фінгера складає менше 50%, частка New Media Technologies Алішера Усманова може знизитися до 31,4%.

За словами Юрія Мільнера, у DST немає безпосередніх планів по інвестуванню засобів, отриманих від Tencent. Джерело, близьке до операції, не виключило, що гроші підуть на фінансування покупки мессенджера ICQ у компанії AOL. У грудні 2009 року AOL оголосила про реструктуризацію бізнесу і розпродаж непрофільних активів, серед яких соціальна мережа Bebo і ICQ. Зараз Tencent і DST формально конкурують за ICQ.

Крім того, співвласником Tencent є південноафриканський холдинг Naspers (належить 34,58% акцій), якому належить 42,9% в Mail.ru. Крім Tencent і DST, на ICQ також претендує російський холдинг Проф-медіа Владимира Потаніна (володіє компанією Rambler Media).

Джерело, близьке до переговорів, стверджує, що DST обговорювала з AOL суму в $200?250 млн. за ICQ. Пан Мільнер не коментує, чи будуть DST і Tencent робити сумісну пропозицію на покупку мессенджера.

Обговорити на форумі