друкувати


М.Томенкo: З’явилися підстави стверджувати, що розпочато згортання свободи слова

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-13 04:16:37
Останнім часом з’явилися всі підстави стверджувати, що в Україні розпочато згортання свободи слова та відродження цензури на телевізійних каналах. Про це йдеться у заяві члена фракції БЮТ Миколи Томенка.

"Діяльність опозиційних сил на переважній більшості телеканалів практично не висвітлюється, або ж подається упереджено і тенденційно. Натомість, діяльність президента та уряду, проурядової коаліції висвітлюється позитивно-пафосно та запопадливо", - наголошує Томенко, повідомляє прес-центр ВО "Батьківщина".

За його словами, журналісти окремих телеканалів зізнаються, що їм заборонено видавати в ефір об’єктивні матеріали про опозицію, так само як і заборонено критикувати будь-які дії влади.
"Якщо подивитися новини на провідних телеканалах країни, складається враження, що влада не припускається помилок. Це хибне враження, це маніпуляція свідомістю, що приносить шкоду ключовим принципам демократії", - сказав народний депутат.

"Для прикладу можна навести телеканал "Інтер" та телевізійну передачу "Велика політика" з Євгеном Кисельовим. Впродовж кількох тижнів організатори обіцяли надати можливість для виступу лідеру об'єднаної опозиції Юлії Тимошенко. Однак обіцянки так і залишилися обіцянками. Слово у "Великій політиці" отримують лише урядовці та окремі політики з так званої "телевізійної" опозиції, яку затвердила сама влада", - йдеться у документі.

З огляду на це Микола Томенко звернувся до власників українських телеканалів, до журналістів з рекомендацією привести власну інформаційну політику у відповідність до вимог чинного законодавства та усунути очевидний дисбаланс в новинах.

"Я хочу нагадати, що коли ми були при владі, представники опозиції (тобто – сьогоднішній президент і уряд) мали можливість безперешкодно заявляти свою позицію на будь-якому телеканалі і в будь-який час", - сказав Томенко, додавши, що після президентських виборів ситуація кардинально змінилася.

"Влада вирішила, що лише вона має монопольне право на інформаційну присутність в телеефірі", - обурився член БЮТ.

"Будь-яка нова влада в перші дні свого правління зобов'язана продемонструвати українському суспільству і світу свої реальні наміри, свої принципи та погляди. Головний тест для нової влади – це тест на демократію. Поки що вона цей тест провалює", - наголошує Микола Томенко.

Обговорити на форумі