друкувати


Картоплю ліпше вирощувати без "хімії"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-13 02:55:07
Надходить пора масового садіння картоплі, яку вирощують, схоже, всі жителі Івано-Франківської області – і сільські, й міські. І наші люди як добрі господарі вже задумуються над тим, як і чим найліпше боротися зі шкідниками, яких у цієї рослини чи не найбільше з усіх сільгоспкультур. Обприскувати посіви пестицидами? Чи, може, ліпше перед садінням обробляти посадковий матеріал престижем, шедевром або тираною? Про це запитують наші читачі, спантеличені нав’язливою рекламою на телебаченні цих препаратів.

– У жодному разі не радив би дачникам і городникам, іншим картоплярам, які вирощують бульбу для харчових потреб, обробляти її посадковий матеріал отрутохімікатами, – розповів "Галичині" начальник державної станції захисту рослин в Івано-Франківській області Степан КОРЖАН. – Адже що таке престиж чи шедевр? Це, по суті, той же конфідор-максі, яким обприскуємо посіви в разі появи на них личинок колорадського жука, лише втроє-четверо концентрованіший. Безумовно, він захищає від шкідників, сказати б, і материнську картоплину, і саму рослину, яка з неї виростає. Та немає гарантії, що у вирощених молодих бульбах не осідають рештки таких сильних препаратів. Тож краще утриматися від їхнього застосування, а боротися зі шкідниками необхідно в період вегетації.

Втім, ліпше б узагалі відмовитися й від обробки самих картопляних плантацій усілякою "хімією". Адже нині є всі засоби, щоби виростити середній урожай картоплі й захистити його від хвороб та шкідників без застосування отрутохімікатів. і насамперед це агротехнічні методи: потрібно вчасно орати, культивувати, садити лише сорти, стійкі до фітофтори і шкідників. Важливо також дотримуватися сівозміни, не садити картоплю по десять літ поспіль на одній і тій самій ділянці. До речі, з липня цього року на тих виробників, хто не дотримуватиметься сівозміни, чигатимуть доволі серйозні штрафи.

А якщо ж, попри все, личинки жука таки обсідають листя, то ліпше обробляти посіви не отрутохімікатами, а чудовим біологічним препаратом – актофітом, який не поступається ефективністю жодним неорганічним аналогам.

Джерело: Газета "Галичина"
Обговорити на форумі