друкувати


Перемога FIDESZ-у в Угорщині не є несподіваною

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-13 02:18:21
В неділю в Угорщині відбувся перший тур парламентських виборів. В Угорському парламенті 386 місць.

Після першого туру перемогли місцеві "помаранчеві" - політичний блок парій FIDESZ ("державницька партія") і KDNP (християнські демократи): 206 місць; на другому місці - дотепер владна MSZP (соціалістична партія): 28 місць; на третє місце вийшла нова партія JOBBIK (ультраправа націоналістична партія, або, як їх уже охрестили росіяни: "националисты-антисемиты"): 26 місць; і остання з прохідних у парламент — LMP (нова партія, яка вийшла на вибори під ліберальними гаслами, народ в основному купився на назву - дослівно абвіатура: "може бути інша політика", аби багато не розводитися, скажу лиш, що прізвище партайгеноссе - Шіфер, тай підемо далі): 5 місць.

За вакантні місця, (а в Угорщині досить комплікована система виборів - голосується як за партійними списками, так і за окремих кандидатів) буде продовжуватися боротьба в другому турі, власне між окремими кандидатами, на місцях де жоден з кандидатів не набрав 50% голосів.

Власне на фоні останніх рішень соціалістів в соціальній сфері, а також колапсуючої мадярської економіки перемога FIDESZ-у не є несподіваною, тим більше, що вони вже два рази були при владі і не без певних успіхів, правда це було на фоні світового економічного розквіту, а як вони закерують у кризовій ситуації, це велике питання? Та й для прийняття важливих державних рішень, їм потрібно обсягти 2/3 парламенту.

Закономірний також і успіх націоналістів, власне через соціальну політику: в Угорщині велика грошова допомога надається безробітним багатодітним сім'ям, а до таких належать більшість циганських сімей. Якщо дитина неповноцінна, потребує додаткового догляду - сума збільшується (за неперевіреними фактами дійшло до того, що цигани вже знають на яке місце живота вагітній треба натиснути, аби вийшов дебіл). Ці люди як правило з початковою освітою, або взагалі без; тобто на роботу їх візьмуть лиш на мінімальну зарплату, а сума "за дітей" десь наближається, а у деяких випадках і перевищує останню. Тобто, як кажуть мадяри: "цигани хрєном бабло з держави виколачують", ясно що за рахунок податків з працюючого населення. Цією ситуацією користаються певні політичні сили.

Ясно, що ні FIDESZ, ні "фашисти" не будуть проявляти дотеперішньої любові соціалістів до Росії. А в теперішній Угорщині, в дуже багатьох підприємствах (правда, не настільки, як на Україні) мають (чуть не написав "лапи") капіталовкладення (через третіх осіб і фірм) "Путін і кампанія", з окрема і в Міжнародному будапештському аеропорту. Ох, здається, ще будуть падати літачки, як грушки... Хоч пішки ходи, чесне слово...

Автор: Мирко МАДЯРСЬКИЙ для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі