друкувати


Ту-154 сідав під Смоленськом без дозволу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-13 01:19:24
Пілот літака польського президента Леха Качинського, який зазнав аварії 10 квітня під Смоленськом, зробив свій єдиний захід на посадку без дозволу авіадиспетчерів аеропорту.

Крім того, однією з причин катастрофи міг стати мовний бар'єр - екіпаж і диспетчери розуміли одне одного лише наполовину, розповів Анатолій Муравйов - один з авіадиспетчерів, які брали літак польського президента, повідомляє ТСН.

"Без дозволу здійснив захід на посадку. І керівнику діватися було нікуди", - повідомив Муравйов. За його словами, керівник групи диспетчерів тричі дав пілотові команду йти на друге коло, але він не послухав. Як повідомлялося, екіпаж вперто відмовлявся піти на запасні аеродроми до Мінська, Вітебськ або навіть Москву. Це було зроблено через погану видимість і метеоумови. У момент посадки літака видимість була всього 100-150 метрів. Проте екіпаж прийняв рішення йти на посадку.

"Екіпаж його не послухався. Хоча диспетчери попереджали його, що видимість погана і потрібно готуватися до відходу на запасний аеродром", - зазначив Муравйов. Він також додав, що незважаючи на прийняті норми, екіпаж літака не доповідав про обстановку та своїх маневрах. На думку Муравйова, причиною радіомовчання став мовний бар'єр.

"Керівник групи керівництва польотами сказав навіть:" Розуміння у нас з екіпажем "фіфті-фіфті". Диспетчер говорив з пілотом російською, йому допомагали інші, підказували англійські фрази. І було важко розібратися, чи зрозумів пілот, що йому говорять. Мовний бар'єр заважав розумінню. Я вважаю, що це могло відбитися польоті. Ну і, звичайно, збіг обставин ", - зазначив диспетчер.

На його думку, серед таких обставин опинилися "погодні умови, можлива помилка екіпажу, втрата контролю за висотою і прагнення пілота будь-якою ціною посадити літак". "Мені здається, що це прагнення обумовлене тим, що на борту були такі високі персони. Саме це прагнення губить і наші екіпажі, і самих персон. Був випадок, коли Качинський відсторонив екіпаж за те, що він відправив літак на запасний аеродром", - розповів Муравйов.

"До літака польського президента ми садили ще два. Першим приземлявся Як-40, він успішно сів, без зауважень. Другим повинен був приземлитися Іл-76. Але видимість смуги була недостатньою і екіпаж прийняв рішення йти на запасний аеродром. Я запитував Москву, на який аеродром йому приземлятися. Літак благополучно сів у Внуково ", - повідомив авіадиспетчер.

Відзначимо, що колеги польського пілота заперечили версію російської сторони про те, що проблемою при посадці стало нерозуміння команд російською мовою.

Пілот Ту-154, який розбився 10 квітня під Смоленськом, Аркадіуш Протасюк досконало знав російську мову, і йому був відомий аеропорт "Північний" в Смоленську, на який він збирався посадити літак президента Польщі. Протасюк також знав англійську.

Нагадаємо, польський урядовий літак Ту-154 розбився під Смоленськом у суботу вранці. На борту літака був президент Польщі Лех Качинський і його дружина Марія Качинська.

Глава Польщі разом з офіційною польською делегацією летів в Катинь для участі в меморіальних заходах. На борту знаходилися 96 людей: 88 пасажирів і вісім членів екіпажу.

Всі вони загинули. На сьогоднішній день опізнані 45 загиблих. Серед упізнаних - дружина президента Польщі. Всенародне прощання з Лехом і Марією Качинськими пройде 13 квітня в президентському палаці.

Обговорити на форумі