друкувати


Український уран може бути вивезений для зберігання в Росію

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-13 09:25:01
Запаси високозбагаченого урану, від якого вирішила відмовитися Україна, можуть бути вивезені для безпечного зберігання або утилізації до Росії.

"Це одне з ймовірних місць", - сказав сьогодні на брифінгу прес-секретар Білого дому Роберт Гіббс, повідомляє Взгляд.

Він відзначив, що США не стали б заперечувати проти такого розвитку подій. Уран, про який йде мова - "російського походження", і Росія "буде відігравати істотну роль у забезпеченні його безпеки", сказав представник Білого дому.

Разом з тим, додав він, США готові прийняти радіоактивний матеріал і у себе. "Якщо вибирати між надійним зберіганням у нас і можливістю витоку за кордоном, то краще вже зберігати тут", - заявив прес-секретар.

"Сьогодні Україна оголосила про епохальне рішення позбутися від усіх запасів високозбагаченого урану до часу проведення наступного саміту з ядерної безпеки в 2012 році, - сказав Гіббс. - Це те, чого США намагалися добитися більше десяти років". За його словами, наявного в України "матеріалу достатньо для того, щоб зробити декілька одиниць ядерної зброї".

Більш конкретних оцінок кількості ВЗУ, наявного в України, ні Гіббс, ні Бреннан не називали.

Вірогідним місцем скликання наступного саміту з ядерної безпеки вважається Росія. Однак Гіббс не став цього підтверджувати, запропонувавши дочекатися завтрашнього дня.

Обговорити на форумі