друкувати


Донецький суд змушений буде відмінити своє рішення по Бандері

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-12 05:02:55
Донецький суд змушений буде скасувати своє рішення, яке відміняє указ Віктора Ющенка про присвоєння звання Героя України Степану Бандері. Таке переконання висловила речник лідера "Нашої України" Віктора Ющенка Ірина Ванникова під час інтерв’ю російському телеканалу ОРТ.

За її словами, рішення вищезгаданого суду виходить за межі його компетенції. "Донецький суд не входить у список судів, які розглядають подібного роду адміністративні позови. Я впевнена, що найближчим часом таке рішення буде відмінено в процесі апеляції", - заявила Ванникова, повідомляє Інформаційний сервер "Наша Україна".

Однією з причин апеляції, за словами Ванникової, є те, що справа з відміни указу Віктора Ющенка розглядалася в Донецькому суді без його присутності. "Ющенко навіть не міг захистити свою позицію", - каже Ванникова.

Відтак, як нагадала речник лідера "Нашої України", Віктор Ющенко звернувся до суду з проханням надати рішення від 2 квітня 2010 року, після чого екс-президент подаватиме апеляцію.

"Такий крок Ющенка повинен зняти подібні прецеденти, які відкривають скриньку Пандори. Адже якщо слідувати логіці цього рішення, то "незаконно" Героями України стали і 16 інших українських діячів. І серед них лейтенант Червоної Армії Олексій Берест, який разом з Єгоровим і Кантарія встановлювали Прапор Перемоги над рейхстагом і генерал-лейтенант Кузьма Дерев’янко, який від імені Радянського Союзу приймав капітуляцію Японії в 1945 році. Адже їм президент Ющенко також присвоїв звання Героя України", - відзначила речник.

Ванникова наголосила, що для будь-якої країни світу вкрай небажаною є ситуація, коли в різних груп її громадян різні герої. Ще гірше, коли деструктивні політики намагаються протиставляти героїв.

Вона нагадала, що така ж проблема є характерною не лише для України, а й для Росії, Іспанії та країн, які переживали жорстокі громадянські війни.

"В Іспанії створений загальний меморіал жертвам громадянської війни 1930-х років. У ньому разом лежать і республіканці і франкісти по тій причині, що вони всі іспанці і всі боролися за Іспанію. У цьому ж напрямку, очевидно, рухається і російське суспільство. Принаймні про це свідчать фільм "Адмірал", який героїзують одного з вождів білого руху, або відкриття 4 серпня 2007 року в станиці Єланській (Ростовська область) Меморіального комплексу "Донські козаки в боротьбі з більшовиками. Відтак в Росії відбувається героїзація офіцерів білої гвардії та Донського козацтва", - відзначила Ванникова.

Вона підкреслила, що Ющенко, присвоюючи звання Героя України, виходив з того, що Україна єдина нація і у неї мають бути загальні герої.

Обговорити на форумі