друкувати


Телеканал "Імеді" місяць тому "передрік" загибель Качинського

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-12 01:15:43
Авіакатастрофу під Смоленськом, в якій загинув президент Польщі Лех Качинський, місяць тому "передрік" грузинський телеканал "Імеді".

У середині березня у своєму скандально відомому сюжеті про можливе вторгнення російських військ до Тбілісі телеканал повідомляв також про "смерть" Качинського, який "прямував на допомогу Грузії". За сценарієм телевізійників, президент Польщі тоді загинув під час вибуху літака, повідомляє ТСН.

За іронією долі, не минуло й місяця, як Лех Качиньський разом з офіційною польською делегацією, до якої входили 88 високопоставлених керівників країни, загинули в авіакатастрофі під Смоленськом вранці в суботу 10 квітня.

Качинський і члени правлячої еліти Польщі летіли до Катині, щоб взяти участь у жалобних заходах на місці масового поховання польських офіцерів, розстріляних військами НКВС у 1940 році.

Президент Грузії Михайло Саакашвілі посмертно присвоїв Качинському звання Героя Грузії. За словами Саакашвілі, така честь польському політику надана за виявлений "героїзм у захисті інтересів Грузії" під час серпневої війни 2008 року.

У зв’язку з катастрофою ЗМІ згадали інцидент з польотом Качинського до Грузії, коли пілот не підкорився наказу президента Польщі і відмовився посадити літак на закритий аеродром в грузинській столиці через погані метеоумови.

До речі, під час того ж візиту до Грузії (в серпні 2008 року) кортеж Качинського потрапив під обстріл по дорозі з Тбілісі до табору грузинських біженців з Південної Осетії.

В понеділок, 12 квітня, Україна і країни Євросоюзу оголосили загальнонаціональну жалобу у зв'язку з катастрофою під Смоленськом. Жалобні заходи у самій триватимуть протягом тижня. Похорон Качинського призначено на суботу, 17 квітня, після цього у країні почнуться консультації щодо призначення дострокових президентських виборів.

Обговорити на форумі