друкувати


Коаліція "Стабільність та реформи" готується до стрімкого зростання своїх лав

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-12 01:07:47
У коаліції "стабільності та реформ" готуються до стрімкого зростання своїх лав. Після того, як Конституційний Суд визнав легітимність участі у формуванні коаліції не лише фракцій, а й окремих депутатів, представники чинної влади розраховують на створення конституційної більшості у 300 голосів. Утім, експерти наголошують, що зростання лав коаліції значною мірою залежить від того, яку стратегію обере опозиція – насамперед БЮТ.

Уже на початку осені парламентська коаліція може створити конституційну більшість у триста голосів – так вважає депутат від фракції Партії регіонів Михайло Чечетов.

Депутат-регіонал Владислав Лук’янов також прогнозує зростання лав коаліції. "Безумовно, підсилити коаліцію було б непогано, – каже він. – Більш стійка коаліція привела б і до більш консолідованих голосувань". Водночас Владислав Лук’янов зауважує, що наразі завдання створити конституційну більшість на порядку денному не стоїть.

У приватних розмовах депутати-регіонали визнають, що зростання лав коаліції потрібне значною мірою для того, щоб приборкати апетити союзників: Блоку Литвина та Компартії.

Коаліція приростатиме депутатами, а не фракціями

Натомість заступник голови фракції НУНС Тарас Стецьків вважає, що створити конституційну більшість у парламенті не вдасться. "Я так думаю, що вони розраховують набрати триста голосів, щоб змінити конституцію і зробити своє правління вічним, – каже депутат-нашоукраїнець. – Однак я вважаю, що триста голосів не буде і в наближенні".

Політолог Володимир Фесенко зазначає, що після рішення Конституційного Суду вступ до коаліції інших фракцій втратив сенс. "Краще мати справу з окремими депутатами, ніж із фракціями, – каже експерт. – До того ж навіщо йти фракції НУНС у коаліцію, якщо вже все поділено? Щодо конституційної більшості, то це можливо за єдиної умови: якщо посиплеться фракція БЮТ".

Між тим обіцяна Юлією Тимошенко чистка лав БЮТ відкладається. А самі депутати-бютівці ухиляються від коментарів із цього приводу.

Група Портнова – у третій позиції

Серед потенційних жертв бютівської перебудови часто називають групу депутатів, орієнтовану на Андрія Портнова. Донедавна керівник юридичного департаменту БЮТ, він став заступником голови Адміністрації Президента Віктора Януковича.

Депутат-бютівець Святослав Олійник каже, що відтепер він та інші однодумці Андрія Портнова займатимуть проміжну позицію між владою та опозицією. "У зв’язку з переходом Андрія Портнова до Адміністрації Президента ніякі депутати не приєднуються до коаліції, – каже він. – Те, що зараз відбувається з групою, як ви кажете, Портнова, – це така третя позиція, яка дає можливість діяти на свій розсуд".

Святослав Олійник наголошує, що вступати до коаліції не збирається, і в те, що вона може вирости до конституційної більшості, не вірить.

Фракція БЮТ є другою за чисельністю в парламенті. Експерти зазначають, що зараз Юлія Тимошенко вагається між бажаннями провести чистку та утримати своїх соратників від вступу до коаліції "стабільності та реформ". Тож значною мірою зростання лав коаліції залежатиме від того, яку стратегію обере лідер опозиції.

Автор: Дмитро ШУРХАЛО, Радіо Свобода
Обговорити на форумі