друкувати


Керівництво Польщі на чолі з Качинським було відоме своїм приязним ставленням до України

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-12 12:27:27
Українці приходять до польського посольства у Києві віддати свою останню шану загиблому президенту та політичній еліті країни.

Біля будівлі висить фотографія Леха Качинcького з чорною стрічкою, навколо квіти і свічки.

"Це велика трагедія. Я досі не можу повірити, що це сталося. Коли ми почули цю новину по телебаченню, то просто розплакалися. Я не маю друзів і родичів у Польщі, але дуже співчуваю всім родинам загиблих", - розповідають мати і донька, запалюючи свічку поряд із зображенням польського президента.

Двері посольства постійно відчинені, і всі бажаючі можуть увійти до будівлі і залишити свій запис у книзі співчуттів.

Переважна більшість українців, які приходять до посольства, не мають близьких у Польщі або родинних зв’язків. Вони просто хочуть розділити смуток з польським народом.

"Дуже вразила ця авіакатастрофа. Ми – сусіди такої великої європейської країни, як Польща. Не віддати шану польській еліті буде неправильно", - говорить Володимир.

Президент Віктор Янукович теж прийшов до польського посольства.

Він поклав квіти і запалив свічку навпроти портрета Леха Качинського, а також висловив свій жаль у книзі співчуттів. Віктор Янукович згадав моменти особистого спілкування з польським президентом.

"Я знайомий з Лехом Качинським ще з того часу, як він став мером Варшави. І потім у 2005 році, коли його обрали президентом, я зустрічався з ним і як лідер опозиції, і як прем’єр-міністр України. Остання наша зустріч була 25 лютого, під час інагурації. Ми з ним добре поговрили про майбутнє, про двосторонні відносини країн. Мені було приємно працювати з цією виваженою людиною і досвідченим політиком."

Польський журналіст Роман Крик вважає нинішню трагедію символічною.

Президент Польщі Лех Качинський на чолі поважної делегації летів вшанувати пам’ять загиблих польських офіцерів, яких розстріляли поблизу селища Катинь у 1939 році працівники НКВД.

Тоді за наказом Сталіна у лісах Катині було страчено понад чотири тисячі представників військової еліти Польщі. Всіх вбивали одним методом – пострілом у потилицю.

"Тоді вони розстріляли майже всю нашу військову еліту. Тепер - більшість нашої політичної та інтелектуальної еліти загинула. Може, після цього росіяни задумаються над своїми діями і, врешті, визнають Катинську трагедію. Росіянам важливо пам’ятати свою історію", - говорить польський журналіст Роман Крик, який прийшов цього дня до посольства.

Генеральний секретар ГУАМ Валерій Чечелашвілі приніс квіти до польського посольства і висловив свої співчуття послу Польщі.

Пан Чечелашвілі заявив, що політичне керівництво Польщі на чолі з Лехом Качинським було відоме своїми євроінтеграційними успіхами і приязним ставленням до України. І, що із загибеллю Леха Качинського Україна, на його думку, втрачає одного з найголовніших прихильників ідеї щодо того, що Україна має бути частиною Європи.

Обговорити на форумі