друкувати


Вживання великої кількості фруктів і овочів не запобігає розвитку раку

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-09 07:34:02
Вживання великої кількості фруктів і овочів не запобігає розвитку раку, хоча досі стверджувалося протилежне. Втім, рослинна їжа добре впливає на здоров'я загалом.

Колектив фахівців з Медичного центру Гори Синай (США) вивчив результати досліджень, що проводилися в десяти європейських країнах впродовж восьми років. Загалом у них брали участь майже 470 тисяч осіб. У період з 1992 по 2000 рік у 30 з гаком тисяч випробовуваних був діагностований рак, повідомляє Газета.ua.

Як з'ясувалося, овочі та фрукти забезпечували досить незначний захист від онкологічних захворювань. Так, збільшення в раціоні рослинної їжі на 200 грамів на день знижувало ризик виникнення раку усього на 3%.

Водночас у тих учасників обстеження, хто зловживає спиртним, вживання більшої кількості і фруктів зменшував ризик більш очевидно. Щоправда лише щодо тих видів раку, що пов'язані з алкоголем і курінням.

У 1990 році Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) рекомендувала вживати щодня як мінімум по п'ять порцій овочевих і фруктових страв, щоб запобігти раку та іншим захворюванням. На думку експертів ВООЗ, нестача рослинної їжі в раціоні відповідальна за 19% випадків раку шлунково-кишкового тракту, 31% - ішемічної хвороби серця і 11% - інсульту.

Обговорити на форумі