друкувати


Більшість учнів прагнуть вступити до вишів, професійною освітою - нехтують

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-09 03:49:42
Більшість учнів прагнуть вступити до вишів. Професійною освітою уже давно нехтують.Такі невтішні статистичні дані. З 35-и колишніх прикарпатських ПТУ, розповідають в обласному управлінні освіти, наразі залишилися лише 22.

Адже училища з мінімальною кількістю учнів закривають або ж об єдують з іншими подібними навчальними закладами. А вже з наступного навчального року на профтехучилища чекає справжня освітня революція. Її майбутній девіз максимум практики, мінімум теорії. На думку роботодавців, ці нововведення значно покращать сферу обслуговування. Адже нині серед випускників ПТУ бракує справжніх фахівців.

Освітяни зі схемою 80% практики і лише 20% теорії не погоджуються. За новою програмою навчатимуть перш за все кухарів, офіціантів, кравців, покоївок і туристичних агентів. Вище професійне училищ №18 готує фахівців готельного сервісу і туризму. Нововведення їх не лякає. Адже тут, розповідає директор училища, давно діє принцип "працюючи вчимося, а навчаючись працюємо". Та й самі працівники ВПУ ініціюють експерименти в освітньому процесі. Учням-учасникам освітнього експеременту видаватимуть не лише дипломи і свідоцтва, а й сертифікати з вивчення окремих професійних модулів. Оновитися повністю сфера послуг має до футбольного чемпіонату Євро-2012, коли в Україні очікується 5-мільйонний наплив туристів.



Джерело: Радіо "Західний полюс"
Обговорити на форумі