друкувати


Держкомпідприємництва готує підприємцям тривалі кредитні канікули

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-09 03:30:35
В уряді готують підприємцям кредитні канікули до 18 місяців, протягом яких вони без санкцій і штрафів зможуть не виплачувати тіло кредиту. Глава Держкомпідприємництва Михайло Бродський повідомив, що згодом кредитні канікули планується ввести і для фізосіб.

Про це йдеться в проектi закону "Про призупинення заборгованості малих і середніх суб'єктів підприємницької діяльності перед банками-кредиторами", розробкою якого займається Держкомпідприємництва, повідомляє ТСН.

Згідно з законопроектом, виплата основної суми боргу буде відстрочена, а банк не зможе нараховувати боржникові комісію, штрафи і підвищувати процентну ставку. У законі будуть прописані причини відмови позичальнику в наданні канікул і визначені групи клієнтів, що мають право на них (наприклад, позичальники з простроченням менше 180 днів), мовиться в повідомленні комітету.

Але глава комітету Михайло Бродській заявив, що кредитні канікули планується ввести для всіх. "Держава повинна захистити своїх громадян, а не тільки представників бізнесу, дозволивши їм отримувати відстрочення по сплаті тіла кредиту строком до 18 місяців", - сказав він, уточнивши, що відстрочать і погашення споживацьких позик. За даними Нацбанку, на 1 січня портфель кредитів фізичних осіб складав 233,8 млрд грн.

Водночас, банкіри вважають, що канікули не можна надавати всім позичальникам, бо це викличе зростання шахрайства та збитків банків. Кажуть, здійснити ідею можна, якщо НБУ продовжить терміни кредитів рефінансування і полегшить резервування за поганими позиками.

Обговорити на форумі