друкувати


Влада має відшкодувати водіям збитки, отримані через погані дороги

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-08 03:43:20
По закінченню зими у Івано-Франківську склалася критична ситуація з дорогами. Більша частина дорожнього покриття знаходиться у жахливому стані, вулиці міста вкриті суцільними вибоїнами.

До цього, на думку представників Громадського Форуму, призвела відсутність своєчасних ремонтів, низька якість їх виконання. Як наслідок, стан вулиць обласного центру не відповідає вимогам нормативних документів. Ями на дорогах і навіть на тротуарах нині стають небезпечними для учасників руху. В окремих місцях глибина вибоїн досягає 20 сантиметрів (гранична глибина згідно ДСТУ 3587-97 не повинна перевищувати 4-ох сантиметрів!). Все це значно збільшує зношування автомобільних частин та підвищує ризик створення аварійних ситуацій, повідомляє прес-служба ІФООГ "Громадський Форум Івано-Франківська".

Незадовільний стан доріг призводить до того, що автотранспорт швидко виходить з ладу. Водії незадоволені, адже тепер вони змушені витрачати на утримання та ремонт своїх автомобілів вдвічі, а то й втричі більше коштів. Зате суми, які витрачаються з міського бюджету нібито на ремонт доріг, значно зросли. За офіційними даними протягом останніх 4 років на ремонт та експлуатацію доріг було витрачено понад 55 млн грн. Тобто, якщо виходити з розрахунку: 1 мільйон гривень на 1 кілометр поточного ремонту автошляхів, у Івано-Франківську мало б бути відремонтовано понад 55 кілометрів доріг.

У своїй передвиборчій програмі нині діючий міський голова Віктор Анушкевичус обіцяв вирішити усі проблеми з дорогами. Однак, в період з 2002 р. по 2006 р., під час роботи попереднього голови міста, у Івано-Франківську було збудовано та капітально відремонтовано 22 дороги, а за останні три роки - всього 7. При цьому, в ході капітального ремонту автошляхів здійснювалась заміна підземних комунікацій, чого не робиться сьогодні.

Важливо й те, що майже всі комунальні підприємства, які б мали займатися ремонтом доріг міста, перейшли у приватну власність. "Порівняно з минулими роками у Івано-Франківську вироблено в 5 разів менше асфальту, а 90% робіт по ремонту автошляхів здійснюється приватними структурами з інших обласних центрів. Гроші, які б могли залишитьсь в Івано-Франківську і піти у розвиток місцевої економіки ідуть незрозуміло куди", – розповідає Юрій Соловей.

Ще одним яскравим прикладом непродуманої політики міської влади є ситуація із вулицею Набережна, яка раніше була на балансі обласної ради. За час опікування міською владою стратегічно важлива для міста дорога практично повністю зруйнувалася.

До такої критичної ситуації, на думку лідера Громадського Форуму, призвела недалекоглядна політика міської влади, та її явно непрофесійна робота у сфері вирішення транспортних проблем.

"За 4 роки свого правління міськвиконком на чолі з В. Анушкевичусом не сформував комплексного бачення вирішення проблеми доріг та не розробив фахової програми розвитку транспортної інфраструктури. Як наслідок: гроші щороку зариваються в пісок", – зауважує лідер Громадського Форуму.

У цій ситуації Громадський Форум вимагає від міськвиконкому відзвітуватися перед громадою Івано-Франківська щодо використаних бюджетних коштів, які нібито спрямували на ремонт доріг. В той же час, міська влада повинна укласти угоди з водіями, які б передбачали повернення сплачених у рахунок транспортного збору коштів, у разі перебування автошляхів у незадовільному стані. "Кожен водій щороку сплачує транспортний збір, проте дороги залишаються у жахливому стані. Тому ми вимагаємо від влади компенсувати водіям збитки отримані через погані дороги у розмірі транспортного збору за минулий рік", - зазначає Юрій СОЛОВЕЙ. Разом з тим, потрібно, щоб автомобілісти отримували інформацію щодо того, куди, і на ремонт яких доріг витрачаються кошти з міського бюджету.

"Влада повинна нести серйозну відповідальність за утримання автошляхів у належному стані, відповідно і кожен водій, сплачуючи транспортний збір, повинен знати, куди пішли його гроші", - підкреслює голова Громадського Форуму. Також необхідно створити Громадську раду, яка б контролювала стан доріг міста та якість їх обслуговування відповідними комунальними структурами.

У разі невиконання цих вимог, форумівці, спільно з представниками автоперевізників ініціюють проведення громадських слухань щодо оцінки роботи міської влади у згаданій сфері та готуватимуться до акцій протесту.

Обговорити на форумі