друкувати


За останній рік різко зросли обсяги продажів дешевої горілки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-08 03:12:51
За 2009 кризовий рік в Україні сильно впали продажі дорогого алкоголю, а дешевого – виросли.

За даними асоціації "Укрводка", за останні роки (окрім 2009) частка дешевої лікеро-горілчаної продукції як у натуральному, так і в грошовому виразі скорочувалася. При цьому споживачі все більше переходили на продукцію середньоцінового і преміального сегментів, повідомляє ТСН.

Проте в 2009 році, унаслідок економічної кризи, українці почали економити на міцних напоях, вибираючи дешевшу продукцію, чому сприяло зростання цін і зниження доходів. Двигуном для зростання цін стало підвищення ставок акцизного збору на спирт у липні, а також підвищення мінімальної роздрібної ціни (з 14 грн до 17,96 грн за 0,5 л) на горілку в жовтні 2009 року.

Що стосується ринку коньяку, то за словами президента Української торговельно-промислової конфедерації Володимира Демчака, найзначніший об'єм займала минулого року частка коньяку в сегменті "середній мінус" (більше 60%). "В основному споживачі перекочували з "середнього" в "середній мінус", "середній плюс", – звузився, а преміальний - стиснувся до 1%", - повідомив Демчак.

Продажі пива минулого року також характеризувалися зміною переваг споживачів. Як повідомили в компанії "Славутич "Carlsberg Group", серед всіх цінових сегментів за 2009 кризовий рік виріс тільки "середній мінус" (+4,8%). Решта сегментів "середній" (-11,7%), "преміум" (-9,1%) і "суперпреміум" (-25%) пішли сильно в "мінус".

Обговорити на форумі