друкувати


Заява КУНу з приводу проведення виставки "Волинська різня: польські та єврейські жертви ОУН-УПА"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-08 02:48:42
8 квітня в Українському домі відкривається виставка "Волинська різня: польські та єврейські жертви ОУН-УПА", організаторами якої є ВГО "Російськомовна Україна", очолювана народним депутатом від ПР Вадимом Колесніченком та польське шовіністичне товариство із Вроцлава.

Конгрес Українських Націоналістів розцінює виставку в Українському домі як провокацію, метою якої є розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі, спроба дискредитації ОУН-УПА, національно-визвольного руху українського народу, та проявом відвертої зневаги до корінного етносу нашої держави – українців. Сама організація виставки демонструє співпрацю російських і польських шовіністів проти українського народу, з намаганням розіграти у цих цілях єврейську карту.

Це вже далеко не перший прояв паплюження українського національно-визвольного руху та провокативних спроб перегляду української історії з боку окремих представників Партії регіонів та їхніх сателітів, керованих кремлівськими чекістами.

Так, глибоко цинічним і скопійованим із нацистських зразків є акт публічного спалювання підручників з новітньої української історії, здійснений у Симферополі активістами НСПУ та якогось "молодіжного фронту "Прорив".

Ганебним є призначення на посаду міністра освіти і науки України відвертого українофоба Дмитра Табачника, відомого своїми антиукраїнськими висловлюваннями стосовно окремих сторінок нашої історії. Днями цей чиновник уже оприлюднив нову ініціативу щодо створення комісії, яка оцінюватиме шкільні підручники історії.

Викликає обурення також публічне зобов’язання Президента України В.Януковича перед російським президентом Д.Медвєдєвим скасувати "до дня Перемоги" укази про присвоєння Р.Шухевичу і С.Бандері звання Героїв України. Як відомо, один із донецьких судів уже виніс відповідне рішення, що є юридичним абсурдом і проявом цинічної зневаги до пам’яті українських національних провідників, символів нашої боротьби за визволення з-під російсько-радянської окупації.

Ми наголошуємо, що не існує жодного офіційного документу, у тому числі й Нюрнберзького процесу, який засвідчував би військові злочини ОУН-УПА. Натомість, здійснення злочинів військами НКВД під виглядом бійців Української Повстанської Армії підтверджені документально. Саме ОУН-УПА під проводом Степана Бандери та Романа Шухевича була єдиною силою, котра в драматичний для української нації час жертовно боролася з окупантами за відновлення української державності. Для мільйонів українців Степан Бандера та Роман Шухевич були і залишаться національними героями України. Не випадково Степан Бандера став лідером у всенародному рейтингу "Великих Українців".

Конгрес Українських Націоналістів закликає українців проявити рішучість і захистити національну честь та гідність, прийти 8 квітня до Українського дому і не допустити проведення антиукраїнської виставки.

Конгрес Українських Націоналістів звертається до Президента України Віктора Януковича та керівництва Служби Безпеки України із закликом зупинити процес повзучої антиукраїнської істерії, безвідповідально інспірованої внутрішніми і зовнішніми силами, зацікавленими у політичній дестабілізації в країні.

Звертаємося до посла Польші в Україні пана Яцека Ключковскі анулювати візу главі Польського товариства кресов’ян ксьондзу Тадеушу Ісаковичу-Залевському за його антиукраїнську діяльність та розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі.

Ми попереджаємо, що подібний шлях – згубний, і загрожує громадянськими і міжнаціональними конфліктами в державі.

Голова Конгресу Українських Націоналістів
Олексій Івченко