друкувати


Л.Оробець: Влада реанімує корупційні схеми в освіті

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-08 02:34:34
"Зміни до вступних умов, ухвалені міністром Дмитром Табачником, завдають невиправної шкоди рівності доступу громадян до вищої освіти". Про це народний депутат України, заступник голови Єдиного Центру Леся Оробець, голова підкомітету з питань базової освіти профільного комітету парламенту заявила журналістам, коментуючи появу на сайті Міносвіти, за півтора місяці до вступної компанії, змін до порядку прийому до українських вишів.

"За фактом оприлюднення змін, що істотно посилюють ризики відновлення корупційних схем в освітній сфері, я звернулася до Генеральної прокуратури, СБУ та Національного антикорупційного комітету з вимогою захистити конституційні права громадян. Сподіваюся, у нас ще лишилися владні структури, здатні подбати про забезпечення контролю над дотриманням законності в процесі підготовки й отримання випускниками свідоцтв про закінчення загальноосвітньої школи, а також зарахування абітурієнтів до вишів за результатами вступних іспитів, що легалізуються новими вступними правилами", – припустила Оробець, повідомляє прес-служба Єдиного Центру.

За оцінкою політика, заміна гнучкої формули врахування середнього балу шкільного атестату при вступі до ВНЗ, що діяла за попереднього міністра освіти Івана Вакарчука, на зростання ваги атестату до 200 балів шкодить не лише об’єктивності шкільних оцінок, але й репутації вчителя. "З одного боку, формування оцінки істотно важче піддається громадському контролю, ніж ЗНО. З іншого – подорожчання "ціни питання" невідворотно посилить психологічний тиск на школу з боку батьків. Відтепер вони замість кращих знань вимагатимуть в учителя вищу оцінку. Якщо попередня формула врахування середнього балу при вступі мотивувала учнів до навчання з усіх шкільних предметів, то "інновація від Табачника" загрожує зворотнім ефектом: дитині вже не треба напружуватися, бо про хороший атестат подбають батьки", – зауважила Оробець.

Обговорити на форумі