друкувати


Вимагайте поваги до себе – не погоджуйтесь на зарплату в "конверті"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-08 11:39:51
Такі явища, як зарплата "в конвертах" та робота без оформлення трудових відносин руйнують суспільство зсередини, позбавляючи майбутнього тих, хто отримує неофіційну зарплату і чиї трудові книжки залишаються неоформленими.

Нечесні працедавці роблять це начебто в інтересах найманого працівника, який через економічну неграмотність не усвідомлює всієї глибини обману. Досить поширеним явищем стала "конвертована" виплата зарплати, коли до мінімальної офіційної доплачується "тіньова" у конверті. Або ж під виглядом виконаних робіт чи наданих послуг "перекачуються" кошти на рахунки приватних підприємців, які працюють на спрощеній системі обліку та звітності, повідомляє ДПІ в Рогатинському районі.

Наші співвітчизники, поставлені в жорсткі рамки безробіття, іноді погоджуються на всі умови роботодавця, а в результаті опиняються в ролі безправних виконавців його волі. Тобто, за таких умов, громадяни одержують зарплатню в розмірах значно менших мінімальної заробітної плати встановленої законом, позбавлені своїх законних прав на щорічну відпустку, на виплату лікарняних тощо. Зарплата у конверті позбавляє працівника одержати зароблену пенсію, адже ця сума приховується від оподаткування і на неї роботодавець не нараховує внески до пенсійного фонду. До того ж, до страхового стажу зараховується період, пропорційний сплаченій сумі. Отже, відпрацювавши календарний рік, можна заробити лише кілька місяців трудового стажу. Тож ті, хто одержує зарплату у конверті, мають зважити, скільки вони "зекономлять" і скільки втратять.

Тож вкотре Вас закликаємо: перед тим, як дати згоду на трудові відносини без належного оформлення, зупиніться, ще раз обміркуйте, згадайте, що Ви повноправний член суспільства, який має користуватися своїми правами, визначеними Конституцією України, і зробіть вірний крок, крок гідний людини, а не "батрака".

Про випадки виплати заробітної плати в "конверті" та відмови роботодавця оформити трудові відносини належним чином повідомляйте ДПІ в Рогатинському районі за тел. (034-35)-21-741, 21-572.

Обговорити на форумі