друкувати


З початку року на Івано-Франківщині знайдено понад 30 вибухонебезпечних предметів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-08 11:25:39
Щорічно, з настанням весняної пори, до оперативно-рятувальної служби Головного управління МНС в області все частіше надходять повідомлення про виявлені мешканцями Прикарпаття вибухонебезпечні предмети часів минулих воєн. З початку цього року на території Івано-Франківщини таких небезпечних знахідок знайдено вже понад три десятки.

Днями невідомий предмет, ззовні схожий на вибухівку, виявив на власній присадибній ділянці мешканець села Угринів Тисменицького району, повідомляє центр пропаганди ГУ МНС в Івано-Франківській області.

Чоловік саме вирішив посадити в саду дерево, і як тільки почав копати землю, натрапив на металевий предмет. Небезпечну знахідку на власному обійсті виявив і мешканець села Посіч Тисменицького району. Господар обійстя чистив криницю і натрапив на 76-ти міліметровий артилерійський снаряд часів минулих воєн. Про знахідку чоловік одразу ж повідомив голову сільської ради, а та в свою чергу - рятувальників. Піротехніки Головного управління МНС в області, що прибули до місця виклику, вилучили знайдені вибухонебезпечні предмети та знешкодили. На щастя, ніхто з людей не постраждав. Слід зазначити, щорічно працівниками групи піротехнічних робіт Головного управління МНС в середньому знешкоджується більше півтисячі, виявлених на території області, вибухонебезпечних предметів часів минулих воєн. Як зазначають фахівці МНС, застарілі боєприпаси, які ще досі лежать в землі, несуть неабияку небезпеку для життя людей.

Головне управління МНС в Івано-Франківській області вкотре звертається до всіх мешканців краю бути пильними та обережними у поводженні з вибухонебезпечними предметами. Щоб уникнути непередбачуваних наслідків при виявленні вибухонебезпечних предметів слід дотримуватись відповідних правил безпечної поведінки: необхідно одразу ж повідомити місцеві органи державної влади, оперативно-рятувальну службу та міліцію; обов’язково огородити місце знахідки і забезпечити його охорону до приїзду фахівців; ні в якому разі не можна переміщати чи рухати з місця вибухонебезпечний предмет; необхідно зупинити проведення будь-яких робіт в районі небезпечного місця; категорично забороняється робити будь-які спроби розібрати вибухонебезпечний предмет, кидати його в багаття чи розводити відкритий вогонь ближче 100 м від знахідки. Пам’ятайте: дотримання правил безпеки допоможе вам уникнути біди.

Обговорити на форумі