друкувати


Колишні ув'язнені йдуть на все, щоб повернутися назад у в'язницю

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-07 04:59:51
Фраза з відомого фільму "Твій дім - тюрма!" у наш час набуває нового сенсу. В Україні є сотні громадян, які дійсно вважають місця позбавлення волі своїм єдиним будинком. Від деяких відвернулися рідні, в інших, поки вони відбували покарання, родичі продали квартири. І колишні ув'язнені йдуть на все, щоб повернутися в свої камери.

Колонії і в'язниці стали для багатьох справжнім порятунком. А що, це на волі треба самому влаштовувати собі життя, шукати роботу, пару. Та й взагалі, для деяких людей життя на волі видається вже дуже важким. У в'язниці ж все чітко і зрозуміло. Тут людина може не думати на кілька років вперед. Вранці підйом, сніданок, робота, обід. Умовам, чесно кажучи, може позаздрити простий офісний трудівник, якому доводиться працювати позаурочно і виходити на вихідних. А в тюрмі все за розкладом, і режим дотримується бездоганно. Все продумано за самого засудженого, йому залишається тільки дотримуватися цього режиму. Тому багато людей, звільнившись з місць позбавлення волі, намагаються всіма силами повернутися назад, в цей оазис продуманого життя.

- Я вчинив розбійний напад. Причому, скоїв злочин усвідомлено і навмисно. У мене і мета була така, щоб мене одразу затримали, - розповів один з ув'язнених, який хотів повернутися в колонію.

Дійсно, після того, як чоловік скоїв злочини, він спокійно дочекався приїзду наряду міліції і здався в руки правосуддя.

- Люди скоюють злочини тому, що їм ніде жити, нема на що спертися, навіть, нема чого їсти, - скаржиться засуджена за зберігання наркотиків Євгена Кочерга.

- Я ось так під'їхала на таксі до в'язниці, підняла голову і кажу, Господи, я так вже втомилася. Тут тепло і затишно, ми завжди ситі, взуті, робота в нас є, гроші пристойні платять. Ми повертаємося сюди, тому що тут краще, ніж на волі, - говорить засуджена за крадіжку Олена Шило.

Головною проблемою колишні ув'язнені називають пошук роботи. Як тільки роботодавець чує про темне минуле людини - відразу вказує на двері.

- Роботу знайти практично неможливо. Як тільки говориш, що сидів, розмови більше немає, просто немає, - пояснює колишній ув'язнений Олександр Шевченко.

Ще один важливий чинник, який примушує екс-зеків знову повертатися в колон%