друкувати


М.Азаров: Країна не буде розкошувати цього року

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-07 04:21:57
Прем'єр-міністр Микола Азаров, відкриваючи засідання уряду, заявив, що Кабінет міністрів відклав розгляд проекту бюджета на 2010 рік. Він пояснив, що робота над документом завершується, однак відбувається в складних умовах.

"Це екстремальна робота... Країна не буде розкошувати цього року", - наголосив прем'єр, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Пан Азаров поклав відповідальність за складну економічну ситуацію на попередній уряд і додав, що в квітні уряд має сплатити стільки боргів, скільки збирається податків.

Прем'єр також сказав, що договір про постачання газу, укладений попереднім урядом, коштує бюджету $3,5 млрд на рік.

Він пообіцяв не припиняти зусиль задля перегляду цих домовленостей.

Напередодні під час зустрічі з президентом Януковичем, прем’єр назвав нинішню ціну на імпортний російський газ "не підйомною" для української промисловості, особливо для експортно-орієнтованих хімічної та металургійної промисловості.

Пан Азаров припустив, що від того, якою буде ціна на газ до кінця року, залежатимуть обсяги надходжень до бюджету від головних бюджетоутворюючих галузей. Відтак, вартість імпортного газу стає одним із головних показників, потрібних для розрахунку бюджету.

Раніше віце-прем’єр з питань економіки Сергій Тигіпко припускав, що середньорічною ціною на імпортний газ, від якої розраховуватимуться бюджетні показники, буде 334 долари за тисячу кубометрів.

Якщо бюджет буде "зверстано" саме на цьому показнику, це стане свідченням того, що президент Віктор Янукович не зміг виконати одну із своїх головних передвиборчих обіцянок – домогтися зниження ціни на російський газ.

Разом із тим, під час цієї ж зустрічі президент Віктор Янукович повідомив, що під час свого останнього візиту до Москви цього понеділка, він домовився із російським президентом Дмітрієм Медвєдєвим про те, що російська сторона розгляне українські пропозиції щодо зниження ціни на газ.

Раніше українські оглядачі припускали, що навзаєм Україна може піти на поступки економічного і політичного характеру, від спільного управління українською ГТС до союзу з Росією та Білоруссю.

Проте згодом з’явилися і припущення, що поступки можуть стосуватися інших галузей економіки, наприклад, атомної енергетики, де Україна може відмовитися від співпраці із американською фірмою Westinghouse з будівництва нових атомних реакторів в Україні.

За збігом обставин перший візит президента Віктора Януковича до США має відбутися саме у рамках самміту з ядерної безпеки.

Минулого тижня відповідальним за переговори із Росією щодо зміни газових контрактів було призначено віце-прем’єра з питань енергетики Андрія Клюєва.

В інтерв’ю 5 каналу він заявив, що для остаточного визначення ціни на газ на поточний рік урядові знадобиться ще "днів 10."

Відтак, можна припустити, що бюджет на 2010 рік не буде подано на розгляд парламенту у ті строки, про які говорили українські урядовці після формування нового уряду на початку березня.

Обговорити на форумі