друкувати


Виплата зарплати у "конвертах" негативно впливає на стан наповнення бюджету

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-07 03:17:53
Податок з доходів фізичних осіб є основним бюджетоутворюючим податком для місцевих бюджетів (в залежності від регіону його питома вага у доходах місцевих бюджетів складає від 60 до 80 відсотків).

Найбільшу частину надходжень податку з доходів фізичних осіб займають поступлення від доходів у вигляді заробітної плати (92,2 відсотка). Основними чинниками, які впливають на надходження податку, є фонд оплати праці, рівень виплачуваної заробітної плати та заборгованість із виплати зарплати, повідомляє ДПІ в м.Івано-Франківську.

Значна кількість працедавців, які мають власні виробничі потужності, достатню кількість трудових резервів та здійснюють господарську діяльність, використовують різноманітні схеми приховування реально виплачуваних доходів, нараховуючи заробітну плату на рівні або нижче рівня встановленої законодавчо мінімальної заробітної плати.

Виплата заробітної плати у незначних розмірах, у "конвертах", ведення подвійної бухгалтерії негативно впливає на стан наповнення місцевих бюджетів та погіршує соціальний захист найманих працівників.

Працівниками ДПІ в м.Івано-Франківську постійно проводяться заходи, спрямовані на легалізацію доходів та забезпечення дотримання платниками податків вимог податкового законодавства, виявлення суб’єктів господарювання, які здійснюють підприємницьку діяльність без державної реєстрації, залучення до оподаткування необлікованих та прихованих доходів фізичних осіб. Особлива увага приділяється виявленню фактів порушення основних трудових прав працівників, зокрема: оплата праці нище встановленого державою мінімального розміру зарплати та неналежне оформлення договірно-трудових відносин працедавцями із найманими особами.

Так, у минулому році працівниками управління оподаткування фізичних осіб міської податкової інспекції було проведено 77 перевірок суб’єктів господарювання - фізичних та юридичних осіб, які виплачували доходи громадянам з порушенням вимог чинного податкового законодавства, в ході яких було донараховано 1130,6 тис. грн податку з доходів фізичних осіб.

Всього за минулий рік за результатами контрольно-перевірочної роботи було виявлено 1134 неоформлених найманих працівників, яким було виплачено 797,01 тис.грн. доходу. За результатами вжитих заходів додатково забезпечено поступлення до міського бюджету податку з доходів фізичних осіб в сумі 118,35 тис. грн. Також було залучено до реєстрації 277 фізичних осіб.

Що ж стосується цьогорічних показників роботи, то з початку 2010 року проведено 22 перевірки суб’єктів господарювання - фізичних і юридичних осіб, які виплачували доходи громадянам з порушенням вимог чинного податкового законодавства, в ході яких донараховано 7,9 млн грн податку з доходів фізичних осіб.

Обговорити на форумі