друкувати


"Газпром" почав роботи по укладанню газопроводу Nord Stream

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-07 11:56:45
Російський газовий монополіст "Газпром" почав роботи по укладанню газопроводу Nord Stream ("Північний потік"), який проходитиме в обхід України. Перша труба покладена на дно Балтійського моря, повідомили в газовому холдингу, посилаючись на голову компанії Олексія Міллера.

Глава "Газпрому" повідомив, що урочисті заходи, приурочені до початку будівництва, пройдуть 9 квітня в районі міста Виборг. У них візьмуть участь високопоставлені представники країн-учасниць проекту і Єврокомісії, повідомляє ТСН.

Міллер доповів про це у вівторок, 6 квітня, по телефону президентові РФ Дмитру Мєдвєдєву. "В ході телефонної розмови президент підтвердив свій намір взяти участь в даних урочистих заходах", - сказали в "Газпромі".

Газопровід Nord Stream протяжністю близько 1,2 тисяч кілометрів - новий маршрут експорту російського газу до Європи.

Запуск першої нитки пропускною спроможністю 27,5 мільярда кубометрів газу в рік намічений на 2011 рік. Будівництво другої нитки до 2012 року дозволить збільшити пропускну спроможність Nord Stream до 55 мільярдів кубометрів в рік.

Нагадаємо, 12 лютого місцева влада Південної Фінляндії дала дозвіл на будівництво газогону у винятковій економічній зоні країни в Балтійському морі.

Дозвіл, отриманий 12 лютого, став останнім, необхідним для початку робіт з будівництва нового газогону в обхід України. Раніше "Північний потік" дістав схвалення від властей Данії, Швеції, Росії і Німеччини.

Акціонерами Nord Stream AG є російський "Газпром" - 51% акцій, німецькі Wintershall Holding і E.ON Ruhrgas - по 20% акцій, а також нідерландська Gasunie - 9% акцій. До початку будівництва до проекту планує приєднатися французька GDF Suez з часткою 9%.

Обговорити на форумі