друкувати


Корисні поради від кардіолога

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-06 07:15:26
Серцево-судинні патології є причиною смерті в 63,6% в структурі загальної смертності в Україні. До факторів ризику, які підвищують ймовірність серцево-судинних захворювань, учені відносять паління, діабет, підвищений тиск, ожиріння, психосоціальні фактори.

Якщо є декілька з цих факторів, то ризик інфаркту міокарда зростає в 26 раз. Після інфаркту помирає 50% хворих протягом п'яти років.

Однією з причин розвитку серцево-судинних хвороб є процес атеросклерозу - утворення бляшок на стінках судин, в наслідок чого погіршується кровообіг. Розвиткові бляшок сприяє підвищення рівню шкідливого холестерину та шкідливі звички - паління та малорухливий спосіб життя.

"Паління - одне з найбільших зол нашого нашого суспільства. Лікарю, який сам палить, складно переконати пацієнта, що потрібно позбавитися від цієї звички. Я особисто кинув палити у 1995 році, до цього йшло до двох пачок цигарок за день. В Інституті теж заборонив палити, - розповів професор Олександр Пархоменко, член правління Європейської спільноти кардіологів, керівник відділу реанімації і інтенсивної терапії Національного наукового центру "Інститут кардіології імені академіка Н.Д. Стражеско" в інтерв'ю кореспондентові Gazeta.ua.

За словами Пархоменко, паління - незалежний фактор ризику інсульту, інфаркту. Якщо пацієнту з інфарктом міокарда призначено лікування, а він продовжує палити, то ефективність терапії знижується на 30%. Пасивне паління так само шкідливе, як і активне.

Найкращою профілактикою серцево-судинних хвороб є відмова від паління.

"Відмова від паління покращує прогноз життя для людини любого віку та статі", - підкреслив професор.

Для запобігання розвитку атеросклерозу лікар радить вживати червоне вино.

"Вибирайте якісний продукт, не дешевше 5 євро за пляшку. У червоному вині є природні біофлавоноїди, кверситін, які захищають стінку судин. Найголовніше, що вони - природні".

За день можна випивати 1-1,5 фужера вина.

"І не можна накопичувати. Тобто тиждень не вживати вина, а потім напитися. Корисні лише невеликі дози".

Солодка та жирна їжа - шкодить серцю, бо підвищує рівень шкідливого холестерину в крові.

Проте від сала у помірних дозах можна не відмовлятися.

"Сало потрібно їсти свіжим, до їди, тоді воно має жовчогінний ефект. Краще їсти з часником", - додав Пархоменко.

Фізичне навантаження повинно бути регулярним. Для серця корисна ходьба, плавання і велосипедні прогулянки.

Автор: Світлана ЦИБУЛЬСЬКА, Газета.ua
Обговорити на форумі