друкувати


Єгиптяни будували свої піраміди не з природного каменя

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-06 05:15:54
Вчені висунули припущення, що єгиптяни будували свої піраміди не з природного каменя, перетягуючи за участю десятків тисяч людей гігантські кам'яні блоки до місця споруди, а зі штучно виготовленого матеріалу.

Така гіпотеза грунтується на результатах хімічного аналізу зразків каменів, що пішли на будівництво трьох пірамід, повідомляє Освітній портал.

Вчені припускають, що спочатку вапняк дробили, потім готували з нього будівельний розчин і заливали його разом із спеціальною єднальною речовиною в дерев'яну опалубку. Такий спосіб, зрозуміло, займав менше часу і вимагав куди меншого числа робочих рук, ніж при укладанні і підгонці природних кам'яних блоків.

Нова гіпотеза дозволяє відповісти і на таке давнє питання: як давнім будівельникам вдавалося настільки точно підганяти гігантські кам'яні блоки, що між ними неможливо протиснути навіть лезо бритви.

Відповідно до запропонованої технології, боковини вже відлитих блоків можна використовувати як опалубку для відливання між ними нового блоку, що майже виключає утворення простору між ними.

Обговорити на форумі