друкувати


"Gazeta Wyborcza": Київ розвертає трубу в бік Москви?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-06 05:01:17
Київ розвертає трубу в бік Москви – наголошує видання "Gazeta Wyborcza". У річницю підписання газового порозуміння з ЄС новий український уряд перевернув справу до гори ногами та запросив Росію вирішувати долю українського трубопроводу.

22 квітня український уряд в Москві представить російській стороні нові пропозиції співпраці в газовій сфері, в тому числі – в питанні про модернізацію української газотранспортної системи. Це радикальний розворот політики Києва. Минулорічна газова декларація між Києвом та Брюсселем мала величезне значення для України та була першим кроком до об’єднання українських та європейських енергетичних мереж, - пише газета, повідомляє Польське радіо.

Завдяки газовому порозумінню з Європою, Київ міг би себе захистити від претензій "Ґазпрому", які суперечать європейському законодавству. Україна могла б вимагати прозорого нарахування плати за транзит газу. Після модернізації трубопроводів Київ міг би також зменшити імпорт газу з Росії... "Ґазпром" не зміг би звинувачувати українців у крадіжках блакитного палива, адже ЄС пропонував встановити сучасні лічильники, які за допомогою супутників мали вимірювати, скільки російського газу надходить до України.

"Декларація, підписана минулого року в Брюсселі, не була реалізована з вини України. Європейська Комісія також не вжила заходів, аби втілити порозуміння в життя", - цитує прем’єр-міністра Миколу Азарова польська газета. Тепер Київ пропонує тристоронній підхід до модернізації газотранспортної системи за участі Росії, ЄС та України.

Обговорити на форумі