друкувати


Відкритий лист В.Януковичу: Чи буде Україна в НАТО?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-06 04:52:35

Президенту України,
Верховному Головнокомандувачу
Збройними Силами України
Віктору Януковичу



ВІДКРИТИЙ ЛИСТ

Шановний Вікторе Федоровичу!

Єдиним рушійним засобом написати Вам відкритий лист стало переповнення почуття глибокого обурення на Ваші останні Укази по ліквідації системних державний інститутів євроатлантичної інтеграції України та Міжвідомчої комісії з питань підготовки України до вступу в НАТО.

Зрозуміло, що Ви як кандидат у Президенти України, задля здобуття певної підтримки виборців нашої країни традиційно використовували антиНАТОвську риторику під час усіх своїх виборчих кампаній, і отримали довгоочікувану перемогу на президентських виборах. Щоб бути послідовним і відповідальним перед своїми виборцями Президентом, Ви обрали курс на повну і беззастережну ліквідацію усіх напрацювань та невеликих (на жаль) здобутків України у євроатлантичній інтеграції усіх державних інституцій, відомств, міністерств, тощо.

Свідченням чого є Ваші останні Укази Президента України №471/2010 "Про оптимізацію діяльності з розроблення наукових засад національної безпеки України" від 02 квітня 2010р., яким ліквідували Інститут проблем національної безпеки та Національний інститут проблем міжнародної безпеки. Іншими Указами Президента України №495/2010 "Про ліквідацію Національного центру з питань євроатлантичної інтеграції України" та №496/2010 "Про ліквідацію міжвідомчої комісії з питань підготовки України до вступу в НАТО" від 02 квітня 2010 р., якими повністю втратили чинність будь-які урядові і державні рухи у напрямку євроатлантичної інтеграції України.

Не треба бути великим провидцем, щоб передбачити Ваші наступні кроки по ініціюванню та внесенню змін у Закон України "Про засади зовнішньої політики України" в якому вилучите і зміните зовньополітичний пріоритет на інтеграцію України у Північно-Алантичний Договір (НАТО), та в чергове внесете зміни у Закон України "Про Воєнну Доктрину України" вилучивши з нього посили стосовно євроатлантичної інтеграції, і цілий ряд інших вилучень у інші нормативно-правові акти стосовно євроатлантичної інтеграції.

Завершивши процес остаточної законодавчої ліквідації євроатлантичних пріоритетів України, Ви, з почуттям виконаного обов’язку зможете потішити наших "заклятих" друзів у Кремлі, своїх однопартійців та переважну більшість мешканців сходу та півдня України.

Але настануть президентські будні. Адже за Конституцією України, згідно ст.102 "Президент України є гарантом державного суверенітету, територіальної цілісності України…". А згідно ст. 106 "Президент України: 1) забезпечує державну незалежність, національну безпеку…; 17) є Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України…, здійснює керівництво у сферах національної безпеки та оборони держави; 18) очолює Раду національної безпеки і оборони України; 19) вносить до Верховної Ради України подання про оголошення стану війни та приймає рішення про використання Збройних Сил України у разі збройної агресії проти України; 20) приймає відповідно до закону рішення про загальну або часткову мобілізацію та введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях у разі загрози нападу, небезпеки державній незалежності України; 21) приймає у разі необхідності рішення про введення в Україні або в окремих її місцевостях надзвичайного стану…".

Тож, питання забезпечення Національної безпеки та оборони України, питання державного суверенітету і територіальної цілісності України, гарантом якої є особисто Ви – Президент України Віктор Янукович, а не шахтар чи вчитель з Макеєвки, член Партії регіонів, покладають на Вас за Конституцією і законами України всю повноту персональної відповідальності перед Українським Народом та Державою Україна!

Не мені нагадувати Вам сумний стан Збройних Сил України, Української Армії в цілому, рівень її боєготовності, оснащеності, технічного забезпечення, тощо, Верховним Головнокомандувачем яких Ви є тепер за Конституцією.

Чи можливо говорити в таких умовах про самодостатність рівня відповідності Збройних Сил України потенційним світовим викликам і загрозам, нашому суверенітету і посяганням на територіальну цілісність України. Більш ніж сумнівно, а якщо направду, то абсолютно невідповідно.

Весь сумний досвід Другої Світової війни показав усьому людству, Великій Британії, Франції, Бельгії, Данії, Чехії, Нідерландам, Люксембургу, Норвегії, Польщі… і Українській РСР зокрема у складі СРСР, всю нездатність концепції одноосібного захисту своєї країни в одиночку, проти зовнішнього ворога.

Європа виправила свою самовпевненість і одноосібну амбітність, усвідомивши власний сумний досвід ціною у понад 50 мільйонів людських жертв, і створила ефективну систему колективної безпеки на європейському континенті та північноатлантичному просторі – військово-політичний блок НАТО. Блок, який 61 рік гарантує недоторканість кордонів країн своїх членів, колективної системи оборони (НАТО). Членами якої стали 28 країн.

Про жодну позаблоковість чомусь не говорять президенти і уряди країн членів НАТО: США, Великої Британії, Франції, які мають у порівнянні зі Збройними Силами України набагато потужнішу, у десятки і сотні разів більш фінансовану, незрівнянно краще озброєну і оснащену, ще й з ядерною зброєю. І тільки чомусь Ви, Вікторе Федоровичу, як Президент України, сподіваєтеся, що виключно позаблоковість України забезпече нам гарантовану безпеку і оборону України. Сумнівний посил Вашої нової команди про доцільність набуття Україною статусу позаблоковості, в той час коли, щонайменше до 2017 року на території України, у Севастополі, зберігатиметься розташування Чорноморського флоту Російської Федерації. Про яку позаблоковість тоді взагалі можна говорити? Принаймні до 2017 року? А як забезпечувати безпеку України до 2017 року?

Не витримують жодної критики і спекуляції про дорожнечу для українського бюджету вступ України до НАТО. Ви, тепер уже як Президент, володієте сподіваюся усією повнотою правдивої інформації стосовно реальних величин мінімально необхідних бюджетних відрахувань, щорічних обов’язкових відрахувань на утримання апарату НАТО у Брюсселі і Монсі, на членство і перебування у НАТО для України. Це, суми аналогічні у річному врахуванні з величинами на підтримку, наприклад, вугільної галузі України. Погодьтеся, що заради гарантованого дотримання вимог Національної безпеки і оборони, державного суверенітету та територіальної цілісності України, питання державного бюджетного фінансування Збройних Сил України – члена НАТО, на рівні всього 1,5–2,0 відсотки від ВВП України, є реально прийнятною ціною за гарантовану безпеку держави.

В кінці кінців НАТО потрібно не Романюку, Януковичу, Галичині чи Західній Україні, або Донецьку чи Луганську, НАТО потрібно Народу України і Державі України, виключно для гарантованої безпеки та оборони нашої держави, територіальної цілісності та недоторканості кордонів, суверенітету України!

Такий гарантований засіб безпеки і оборони у Європі, США і Канаді вже давно придумали і реалізували без нас. Країни Європи і Північної Атлантики понад 60 років безпечно користуються плодами колективної безпеки, задля більш ефективного і раціонального перерозподілу колосальних бюджетних, матеріальних і ресурсних активів (ресурсів) на користь покращення свого соціального добробуту і статку простих громадян, на відміну від бюджетних витрат на самодостатню оборону, таких сумно відомих режимів, як у Ірані, Північній Кореї, Алжирі, Кубі, Китаї, Росії… і борони Боже України.

Свідомо не перевантажую текст свого Вікритого листа до Вас іншими аргументами, на користь доцільності приєднання України до НАТО у майбутньому, адже справжня причина антиНАТОвської риторики у Вашої адміністрації не пов’язана з їх відсутністю, а є наслідком глибоко помилкового стратегічного курсу світоглядних поглядів Вашої команди, яка в угоду перемоги на всіх останніх виборах до усіх рівнів, поставила Національні інтереси держави України нижче, за егоїстичні пріоритети вузько-корпоративних електоральних інтересів команди Партії регіонів.

Зараз повинен нарешті настати поствиборчий синдром адекватного сприйняття реальності, минулого і бажано тверезого усвідомлення майбутнього всієї держави України, а не лише інтересів партії регіонів на наступних виборах. Пора вже почати керуватися справжніми державницькими інтересами і цінностями. Тому, саме зараз Вам вкрай необхідно розпочати конструктивну роботу по забезпеченню справжніх Національних інтересів України, одним із найголовніших аспектів яких, є безумовно питання продовження активізації державою процесів євроатлантичної інтеграції.

Необхідно відновити, можливо шляхом якісно нової реорганізації та удосконалення, створення нових ефективних державних структур та інституцій, покликаних поширювати серед населення країни, всіма медіа-ресурсами, вагомі правдиві аргументи на користь приєднання України до НАТО, в перспективі 2013-2015 років, з безумовним виведенням з території України у 2017 році Чорноморського флоту Російської Федерації.

Нова адміністрація Президента України Януковича повинна усвідомлювати, що вона не є філією Кремля, чи меншим братом (сестрою) когось. Україна є незалежною, суверенною державою, зі своїми власними Національними інтересами, пріоритетами і цінностями. І не завжди наші власні Національні інтереси повинні подобатися сусідам, іншим країнам, які впроваджують свої власні національні інтереси нехтуючі нашими.

Ми повинні розуміти, що впровадження наших Національних інтересів, не націлене проти когось, а вони впроваджуються паралельно з національними інтересами інших близько 200 країн Світу, які найменше звертають увагу на наші думки і сприйняття.

Сподіваюся, що даний лист потрапить безпосередньо до адресата, а не тільки до його помічників та консультантів, і можливо стане предметом обговорення на Банковій, в ЗМІ, зацікавлених компетентних колах.

Голова Всеукраїнського громадської Організації "Україна в НАТО",
депутат Івано-Франківської обласної ради,
голова фракції "БЮТ" в обласній раді
Юрій Романюк