друкувати


М.Вишиванюк: Iнвестора відлякує надмірна бюрократизація і корумпованість

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-06 04:40:09
Керівник Прикарпаття Михайло Вишиванюк створив в області Раду з питань соціально-економічного розвитку регіону, боротьби зі злочинністю та корупцією.

Розбалансованість влади як наслідок господарювання попередніх керівників є найбільшою перешкодою на шляху соціально-економічного розвитку Івано-Франківщини, - переконаний голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк. Вона сприяє поширенню корупції, унеможливлює залучення в область інвестицій.

"Дійшло до того, - повідомив губернатор Прикарпаття "Експресу", - що в сільських радах для того, щоб видати довідку про смерть людини, треба поставити могорич". Подолати ці негативні явища покликана новостворена Рада з питань соціально-економічного розвитку регіону, боротьби зі злочинністю та корупцією. До складу структури увійшли представники усіх сфер життєдіяльності області: чиновники, народні депутати України правоохоронці, бізнесмени, науковці, працівники культури.

На думку губернатора, рада має скеровувати свою роботу у кількох основних напрямках. Серед них особливе місце посідає сприяння залученню інвестицій. Сьогодні, на переконання М.Вишиванюка, інвестора відлякує надмірна бюрократизація і корумпованість процесу започаткування бізнесу. "Я з Марсу не прилетів, - зазначає голова ОДА, - Тому також поінформований, що діється в цій сфері: які там ставки. Щоправда вони не затверджені ані Верховною, ані обласною радами. Кожен чиновник сам собі затвердив відповідний "параграф".

В зв’язку з цим, у штаті ОДА планується створити новий департамент, який вирішував би питання бізнесу. Ідея М. Вишиванюка полягає в тому, що бізнесмен, прийшовши в цей департамент, мусить мати з собою лишень три документи: паспорт, бізнес-план і довідку з банку про платіжоспроможність. Решту роботи, як-от: вироблення дозволів, ліцензій тощо - за нього повинен робити чиновник. Зі слів губернатора, саме в такий спосіб досягли високого рівня розвитку Сінгапур та Китай.

Ще одне важливе питання, яке повинна вирішити Рада, є питання, є наведення порядку у сфері землекористування. "Якщо земля не використовується за призначенням, - говорить губернатор, - то вона повинна бути вилучена і передана або в землі запасу, або справжньому господарю". Реалізовувати цю стратегію планується через створення спеціальних комісій.

Одночасно, розвиток Прикарпаття не можливий без ефективного розвитку туристичної галузі. Ще не достатньо уваги, на думку, обласної влади привертається питанню розвитку туристичного потенціалу Дністровського каньйону, рекреаціаційних зон Долинського, Верховинського, Богородчанського районів. "Необхідно перетворити область на європейський сертифікований центр туризму України", - вважає тимчасово виконуючий обов’язки заступника голови ОДА Ігор Зварич.

Планів у Ради багато: крім зазначених, це і проект "Сільські дороги", і захист місцевого виробника, і раціональне використання плащ та приміщень збанкрутілих заводів… Проте усе впирається в одне: необхідно раціоналізувати систему оподаткування: звільнити від податків на три роки тих, хто прагне започаткувати новий бізнес, передати в оренду землю тим, хто має намір розвивати туристичну галузь зі звільненням від оплати на тих таки три роки тощо.

Автор: Сергій БІЛИЙ
Обговорити на форумі