друкувати


Країни ЄС запроваджують новий візовий кодекс

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-06 03:16:09
Всі країни Європейського Союзу запроваджують новий візовий кодекс для держав, з якими вони мають візовий режим. В українському суспільстві вже розпочалося обговорення, що саме змінилося, і чи насправді стане легше отримувати візу, як запевняють європейські чиновники.

Українські дипломати вважають, що нові правила отримання візи не мають турбувати українців, бо незабаром мають розпочатися переговори про безвізовий режим між Україною і ЄС.

Серед нововведень візового кодексу Європейського Союзу - зменшення обсягу форми заяви на отримання візи і можливість оскаржувати відмову. Крім того, тепер людині, якій відмовили у візі, мусять пояснювати, що саме викликало сумнів у консульського працівника, і давати офіційну відповідь із конкретними причинами. Хоча серед них може бути і така: "сумніви щодо щирості заявника залишити територію Шенгенської зони вчасно".

Подавати апеляцію на відмову у візі заявник має в у суді своєї країни. Експерти зауважують, що небагато українців звертатимуться до судових органів, щоб розібратися, чому їм не дозволяють поїхати на територію ЄС.

"Я не можу сказати, що більшість українських заявників, які можуть отримати відмову, скористаються цією апеляцією, тому відповідно зарано говорити про те, наскільки візовий кодес спростить візові процедурні правила українських заявників. Це потрібно оцінювати достатньо обережно. Ця процедура, як була надзвичайно складною, так і залишається", - розповідає Ірина Сушко, координатор програм Центру миру, конверсії і зовнішньої політики.

Відбитки пальців і повага

Ще одна новація - необхідність надавати біометричні дані або, простіше кажучи, відбитки пальців. У Єврокомісії ще точно не вирішили, коли саме ця вимога буде стосуватися і українців, однак вона буде поступово запроваджена до всіх країн, з якими є візовий режим з Європейським Союзом.

У Міністерстві закордонних справ України зввертають увагу на ще одну норму кодексу - поважати і уважно ставитися до кожного пошукача візи. Посол з особливих доручень МЗС України Сергій Альошин нагадав про випадки непорядного ставлення у консульствах країн ЄС до українців. Серед них - гучна історія у грецькому консульстві, де українську громадянку особисто образив консул цієї держави.

"Зафіксовано, що не припускається будь-яка дискримінація, і персонал має поважати людську гідність заявників. Ми знаємо, що раніше були дійсно непоодинокі випадки не завжди коректного ставлення до наших громадян з боку відповідних консульств, тому ця норма є дуже важливою", - каже Сергій Альошин.

Водночас в українському МЗС відзначають, що кількість відмов у наданні віз українцям постійно зменшується. Сергій Альошин наводить статистику, яка свідчить про позитивну тенденцію.

"Ще декілька років тому середній відсоток візових відмов щодо громадян України становив 16-17%, насьогодні це 5.4%. Тобто є прогрес. У деяких країн міграційного ризику відсоток відмов у шенгенських візах становить до 80%. Тобто, різниця величезна щодо України", - говорить представник МЗС.

Що вигідніше: візовий кодекс чи угода про спрощений візовий режим?

Ще одне нове правило стосується дітей. Відтепер у випадку подорожі з дитиною буде не одна віза на двох, як раніше. Кожна особа, навіть неповнолітня, матиме свою окрему візу у паспорті батьків. Це відразу передбачає і відповідну кількість чистих сторінок, куди будуть вклеюватися візи для кожної дитини. Серед досі невирішених проблем - несталий пакет документів, які необхідно надати в консульство для отримання візи. Від заявника можуть зажадати різні додаткові довідки. Експерти наголошують, що крім візового кодексу на Україну поширюється і угода про спрощення оформлення віз, і вона вагоміша з юридичної точки зору.

За словами Ірини Сушко, угода про спрощення оформлення віз має більше прогресивних положень, аніж сам візовий кодекс. У ньому термін обробки візового подання становить п'ятнадцять днів, а в Угоді повинен складати не більше десяти днів.

Крім того, у Візовому кодексі ціна за Шенгенську візу складає шістдесят євро, а за Угодою між Україною і ЄС - тридцять п'ять. Українські дипломати наголошують на цих привілеях і сподіваються, що новий Візовий кодекс буде актуальним для Україні недовго і справа навіть не дійде до надання відбитків пальців для отримання візи в ЄС.

В очікуванні безвізового режиму

Речник українського МЗС Сергій Саєнко вважає, що незабаром офіційний Київ підпише "дорожню карту" щодо безвізового режиму з Європейським Союзом.

"Триває переговорний процес в рамках безвізового діалогу з ЄС. Ми можемо сподіватися на те, що нам вдасться завершити це півріччя перспективою визначення, коли саме ми зможемо сісти по предмету обговорення всіх необхідних критеріїв для запровадження безвізового діалогу", - каже дипломат.

У Європейському парламенті схвально оцінюють кроки України. Голова делегації Європейського парламенту з питань співпраці з Україною Павел Коваль у коментарі для Бі-Бі-Сі наголосив, що у Києва є шанс.

"Я вважаю, що коли український уряд буде активно брати участь в обговоренні всіх умов "дорожньої карти", то є можливість, що вже цього року, розпочнеться рух України до безвізового режиму з Європейським Союзом", - наголосив євродепутат.

Автор: Євгенія РУДЕНКО, Бі-Бі-Сі
Обговорити на форумі