друкувати


М.Азаров: Ми поставили перед собою найскладнішу задачу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-06 02:59:33
Прем’єр-міністр України Микола Азаров упевнений, що вже у травні буде відновлено співпрацю України з Міжнародним валютним фондом. Про це Глава Уряду заявив на брифінгу у п’ятницю.

"Ми розраховуємо, що в травні місяці у нас буде поновлено співпрацю з Міжнародним валютним фондом. Я не бачу ніяких принципових протиріч в позиціях сторін", - наголосив Микола Азаров. Глава Уряду додав, що проект меморандуму буде підготовлено протягом квітня, а його підписання "говоритиме про початок нової програми співпраці України з МВФ", повідомляє Департамент інформації та масових комунікацій Секретаріату КМУ.

Прем’єр-міністр нагадав, що під час зустрічі з керівником місії Європейського департаменту МВФ Атанасіосом Арванітісом обговорювалися елементи двосторонньої співпраці. За словами Глави Уряду, сторони досягли згоди, що дефіцит бюджету на 2010 рік прогнозується в межах 6%.

"Ми поставили перед собою найскладнішу задачу – більше, ніж у два рази скоротити дефіцит державного бюджету", - зазначив Керівник Уряду, додавши, що у 2009 році дефіцит складав 14%.

У той же час Микола Азаров зазначив, що Уряд України сам вирішуватиме, яким чином забезпечувати відповідний дефіцит бюджету. "Будуть встановлені загальні параметри, а далі – відповідальність нашого Уряду", - додав Прем’єр-міністр.

Крім того, за словами Миколи Азарова, сторони обговорили пакет реформування української економіки: "В цілому це і є зміст меморандуму, який зараз буде готуватися".

Микола Азаров зазначив, що найближчим часом українська делегація спеціалістів відбуде в МВФ на щорічні збори, де, крім планових зборів, братиме участь в консультаціях з керівництвом МВФ на предмет кінцевої редакції меморандуму.

У той же час Микола Азаров зазначив, що сума траншу ще не обговорювалася конкретно. "Для мене зараз непринципова ця сума, для нас принциповим є співпраця з Міжнародним валютним фондом. Співпраця, підтримка МВФ у справі модернізації та реформування економіки", - наголосив Микола Азаров.

Прем’єр-міністра також зауважив, що Президент України та Уряд, на відміну від попередників, ніколи не виступали у ролі прохачів: "Ми вислуховували пропозиції, але ніколи ні у кого нічого не просили. Це наша принципова позиція. Тому я не піднімав це питання. Ми будемо цифру обговорювати, безперечно, але ми чекаємо пропозицій, перш за все, з боку МВФ".

Прем’єр-міністр України також висловив переконання, що у модернізації газотранспортної системи мають бути задіяні Україна, Росія та Європейський Союз.

"Ми передбачаємо тристоронній підхід до модернізації. Це участь Росії, Європейського Союзу, і головне, зрозуміло, участь української сторони", - підкреслив Микола Азаров.

Він нагадав, що відповідні пропозиції Уряд робив як Російській Федерації, так і ЄС. Більше того, за словами Прем’єр-міністра, 22 квітня цього року відбудеться засідання міжурядового українсько-російського комітету з питань економічного співробітництва, на якому це питання також обговорюватиметься.

"Ми збираємося поїхати до Москви з конкретним пакетом відпрацьованих угод. Зараз робоча група під керівництвом Першого віце-прем’єр-міністра Андрія Клюєва дуже інтенсивно працює над конкретними угодами, пропозиціями", - зазначив Микола Азаров і додав, що Україна консультуватиметься щодо модернізації ГТС також і з представниками ЄС.

Відповідають за консультації щодо модернізації ГТС Перший віце-прем’єр-міністр Андрій Клюєв і Міністр палива та енергетики Юрій Бойко.

Прем’єр-міністр наголосив, що на сьогодні головною задачею є розробка конкретної програми модернізації газотранспортної системи України. При цьому він зауважив, що ще рано говорити про необхідні фінансові ресурси: "Зрозуміло, що мова йде про великі гроші – мільярди доларів. Але сказати, скільки необхідно, наразі не можна. Тому що ніхто досі не робив такий розрахунок.

Попередня влада і заяви робила, і декларації підписувала, а розрахунків, як виявилося, - ніяких. Не було ясності навіть в головному параметрі: який об’єм газу Росія збирається прокачувати протягом найближчих 10-15 років, а який об’єм газу ЄС збирається закуповувати".

Микола Азаров підкреслив: "Дожилися до того, що нас з двох сторін обходять газогонами. Тому зараз головне питання - життя і смерті цієї труби. Це питання життєздатності газотранспортної системи. Чому попередники нічого не робили, а лише лякали тим, хто кому її віддасть? Адже головне питання не в цьому, а в тому, як зробити її привабливішою", - зазначив Микола Азаров.

Обговорити на форумі