друкувати


В Україні майже півмільйона гладких людей

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-06 02:33:46
В Україні майже півмільйона гладких людей. І, як констатують експерти Міністерства охорони здоров’я, ожиріння стає проблемою національного масштабу. За останні три роки число тих, кому варто було б замислитися над своєю вагою, зросло на сорок тисяч осіб. Чому ж українці безперестанку гладшають? Як можна подолати таку тенденцію? Як варто харчуватися, щоб уникнути зайвих кілограмів?

Висококалорійна жирна їжа, що розповсюджується зокрема у фаст-фудах, викликає у людей звикання, за таким же принципом, як і наркотики, повідомляє Корреспондент.net із посиланням на РІА "Новости". Дослідження проводилося в Скріпсовському дослідному інституті в США під керівництвом професора Пола Кенні.

"Наші дослідження підтвердили те, що багато вчених давно підозрювали: надмірне вживання дуже смачної та ситної їжі запускає процеси в системі мозкових центрів задоволення, що приводять до пагубному звикання і появі манії до їжі. Таким чином, одні й ті ж механізми лежать в основі наркотичної залежності та ожиріння", - заявив Кенні за результатами дослідження.

Ожиріння все більше турбує дітей

Ожиріння стає проблемою не тільки тих, кому за сорок чи п’ятдесят. Усе більше важковаговиків з’являється в Україні й серед дітей. Щоправда, це не лише українська тенденція. За даними експертів, малюків із зайвими кілограмами нараховується у світі 20 мільйонів.

Якщо все поспіль їсти та лежати на канапі біля телевізора, ожиріння не забариться, зазначає головний імунолог Мінздраву України Валентина Чуп’як. І не треба все списувати на спадковість.

"В основному зараз надмірна вага, особливо у дітей, пов’язана з порушенням способу життя: недостатня рухливість і велика кількість їжі, насиченої з вуглеводами, які легко засвоюються. Діти з надмірною вагою та й молоді люди мають ослаблений імунітет і, відповідно, вони тяжче переносять інфекційні захворювання".

За словами, Валентини Чуп’як, необхідно проводити певні просвітницькі програми, які б дозволяли людям пильнувати за своїм способом життя і проводити профілактику ожиріння, яка починається ще з вагітності.

Прямий шлях до зайвих кілограмів - харчування у фаст-фудах

Киянинові Сергію – за п’ятдесят. Маючи зріст сто вісімдесят сантиметрів, його вага сягає центнера. Він і не проти скинути п'ятнадцять - двадцять кіло, однак з меню, що пропонують йому зараз у їдальнях, така мета виявляється недосяжною.

"Я родом із села. Раніше люди харчувалися і були здорові. Сушили фрукти, робили з них компоти. Їли коржі з часником, який розтирали в макітрі. На храмові свята в селі готували простенько, а тепер – торти, морозиво, желе, вафлі", - каже Сергій.

Дієтолог Ігнат Матасар погоджується, що харчування у фаст-фудах – прямий шлях до зайвих кілограмів, не кажучи про проблеми для шлунку.

"Якщо ми хочемо збільшити масу народонаселення, то, безумовно, потрібно переходити на фастфуди. А збалансована з широким асортиментом їжа сприяє здоров’ю організму. Їжа повинна містити в собі вітаміни, мінеральні речовини, білки, жири, вуглеводи", - переконаний Ігнат Матасар.

"Для людей це може бути єдиним задоволенням у житті" - психолог

Зі свого боку, психолог Юлія Сидорова каже і про психологічні корені невпинного зростання загальної маси народонаселення. Адже ситна трапеза знімає стреси, втому і є хорошим антидепресантом. Для багатьох краще жувати, ніж нервувати і про зайві калорії при цьому замислюють рідко, зауважує психолог. І взагалі, навіть якщо не брати до уваги стреси, від такого задоволення, як наваристий борщ, рум’яні пампушки або апетитне тістечко, відмовитися непросто.

"В принципі, це часто входить корінням в дитинство і насправді для людей це може бути єдиним задоволенням у житті. Тобто багато інших задоволень люди замінюють на смачну їжу", - пояснила Юлія Сидорова.

Киянка Надія Іванівна – жінка з пишними формами і не соромиться своїх надлишкових кілограмів. "Мені ніколи не подобалося бути худою, як і моєму чоловікові. Коли йому говорили, що в тебе товста дружина, він відповідав: я не собака, щоб на кістки кидатися. Зараз хотілося б скинути кілограмів сорок, щоб залишилось - дев’яносто, але лише заради здоров’я".

Як уникнути зайвих кілограмів?

Українці століттями показували вміння майстерно куховарити – були б харчі! Причому йдеться про ситні страви, нагадує екс-міністр охорони здоров’я Микола Поліщук. Але це не були "порожні" вуглеводи, якими перенасичений нинішній раціон переважної більшості людей. А коли до цих "трапез" додати нездоровий спосіб життя, вимальовується не дуже оптимістична картина, вважає Микола Поліщук.

Гіподинамія призводить не тільки до ожиріння, а й до багатьох інших захворювань (перш за все серцево-судинної системи, захворювання суглобів хребта), зауважує Микола Поліщук. "Якщо люди будуть рухатися, то вони зможуть і їсти і воно буде згорати, - каже він. - А якщо вони роблять три рази на тиждень шашлики із спиртними напоями, які мають дуже високу калорійність, то скільки б вони не рухалися у них буде надмірна вага".

А що робити тим повним людям, котрі прагнуть скинути зайві кіло?

Крім занять спортом, дуже важливе харчування. Лікар Тетяна Матасар не закликає до голодувань або якихось екзотичних дієт. Передусім варто засвоїти елементарні речі: їсти часто, але помалу, пити багато, на ніч шлунок тримати вільним.

"Все, що смажиться – погано, тому що калорійність в олії дуже велика. Не їжте після семи годин вечора, оскільки організм не використовує енергію, а накопичує її у вигляді жиру. Менше потрібно їсти хліба, виробів із муки високого ґатунку", - зазначає лікар".

Варто вживати більше овочів та фруктів, радить лікар. Пити до двох літрів рідини. Окрім того, людина має приймати їжу хоча б чотири рази на день невеликими порціями.

Спадковість також несе в собі загрозу ожиріння. Як з’ясували дієтологи, якщо батьки є огрядними, у їхніх дітей різко зростає ризик ожиріння. Хоча при нормальному харчуванні та прихильності до спортивних навантажень ця загроза не є фатальною.

Автор: Наталка КОВАЛЕНКО, Олександр ЛАЩЕНКО, Радіо Свобода
Обговорити на форумі