друкувати


Гаївку водити — хвороби згубити

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-06 02:04:31
У ці дні, і подекуди аж до Зелених свят лунають в Україні веснянки і гаївки. Відроджуються прадавні пісні й забавлянки, якими наші пращури не тільки природу прославляли, на добрий урожай заворожували, а й здоров’я собі додавали. Адже весняні пісні та обряд одіяння мають ще й оздоровчу силу.

Детальніше про це розповідає психолог Леся Вільшук.

- Пані Вільшук, яким чином співаючи та танцюючи гаївки можна позбутися хвороб?

- Йдеться не про лікувальну силу гаївок, а радше профілактичну. У гаївках та веснянках наші предки віками закладали всю мудрість та практичний досвід. Йдеться, насамперед, про місце й час виконання цих пісень. Як правило, весняні хороводи водили переважно біля церкви, на вигоні чи біля річки, тобто в енергетично чистих місцях. Навіть саме перебування тут уже налаштовує організм на певні хвилі оздоровлення. Додає сили запах весняної трави, сонячні промені і чисте повітря.

- Чи допомагають танцювальні рухи?

- Усі весняні танці можна розділити на дві групи: повільні та динамічні. Водіння плавних колових хороводів за рухом сонця та проти нього, повільне сплетення рук заспокоюють виснажений від зими та холодів організм, впускають у нього енергію сонця. Адже першопочатково весняні хороводи символізували прикликання сонця і тепла, і форма хороводу—коло—це своєрідне сонце. Окрім того, це ще й своєрідна дихальна гімнастика. Людина ніби зливається з природою. Колові рухи зі сплетенням рук та плавне дихання часто застосовують у різноманітних оздоровчих східних практиках.

Динамічні веснянки та гаївки — навпаки виводять тіло із «сонного стану», дають можливість організмові стрепенутися, підсилити імунітет та боротися із підступами недуг. Підскоки, присідання, біг, різкі рухи руками й ногами, при імітації сільськогосподарських робіт — своєрідна зарядка. А чергування повільних та жвавих танців дозволяє увійти організму в новий ритм. Адже відомо, що у зв’язку із сонячною активністю, всі наші системи мають перебудуватися на весняно-літній сезон.

Не слід забувати й про суспільну функцію веснянок та гаївок. Їхнє спільне виконання віками гуртувало громаду, родину, мирило ворогів. Люди у святковий час відчували себе єдиним цілим з природою та тими, що стояли поруч в хороводі

- А яка лікувальна функція слів веснянок та гаївок?

- Тут треба згадати про звукорезонанси, які присутні майже у всіх веснянках і гаївках. У нетрадиційній медицині, а останнім часом потроху й в офіційній застосовують лікування звуками. Кожен наш орган налаштований на певні звукові хвилі. Їхнє коливання може нормалізувати роботу тієї чи іншої частини організму в цілому, або навпаки— може дати збій. Ритмомелодика веснянок побудована так, що налаштована на нормалізацію роботи розуму, психіки та внутрішніх органів. допомагає цьому часте повторювання і чергування звуків сонорних звуків –л, -р, м, -н. (Ми кривого танцю йдемо, кінця йому не знайдемо…, Прийди, весно, весняночко, прийди, наша паняночко… Вербовая дощечка, дощечка, ходить по ній Настечка.., і т ін) спрямовує до мозку електрохвилі.

- Чи однакове оздоровлення від весняних танців отримують чоловіки та жінки?

- Музика і слова весняних пісень спрямовані більше на жіночий організм. Із правіків пісні й хороводи були елементом жіночої весняної магії, спрямованої н відродження та заклинання урожаю. У деяких регіонах України чоловіків до хороводів та пісень навіть не допускали. Хоча з часом усе змінюється.

Автор: Галина ПЛУГАТОР
Обговорити на форумі