друкувати


Ю.Тимошенко заявила про початок "Великої Чистки" в лавах її політичної сили

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-06 11:45:47
За її словами, це буде чи не найбільше очищення в українській політиці. Її прихильники кажуть, що такі реформи давно назрівали у партії, хоч однопартійці не уточнюють, які конкретні кроки має на увазі лідерка опозиції, але переконані з реформами закінчать до травневого партійного з’їзду. Експерти ж скептично сприймають заяви Тимошенко, кажуть, що найближчим часом лави її партії можуть залишити два-три десятки депутатів.

Юлія Тимошенко зовсім нещодавно в Україні була медіа персоною номер один. Вона чи не найчастіше з’являлася у телевізійному просторі, коментуючи від рішень уряду до анекдотів про своїх політичних опонентів.

Після президентських виборів вона з‘вляється на телеекранах дуже рідко. Як зізнається Тимошенко у своєму блозі, її не видно тому, що потрібен був час, аби пережити результати виборів, і як сказано, їй було "не до блоґів". Хоча з її останніх заяв можна зробити висновок, що єдиним джерелом спілкування громади з нею, таки є персональний інтернет-блоґ. Саме у ньому лідерка об’єднаної демократичної опозиції оприлюднила радикальні наміри щодо власної політичної сили.

"Сьогодні в нашій команді розпочинається Велика Чистка. Я обіцяю, що це буде найбільше очищення в українській політиці за всі роки Незалежності. Ми приберемо весь баласт, все болото, позбавимося всього того непотребу, що випадково та меркантильно прибився до команди. Ми рішуче позбавимося тих людей, які роблять нашу команду слабкішою, ніж того вимагає час…"

Що означають такі заяви, і які конкретні кроки щодо очищення політичної сили Бі-Бі-Сі пояснив депутат від Блоку Юлії Тимошенко Андрій Шкіль, зауваживши, що більше подробиць знатимуть лише члени команди: "Життя в нових умовах кличе до того, щоб реформувати саму партійну структуру, але це не завдання ударів, це не утворення якихось надзвичайних комісій – трійок, це просто необхідна річ, та партійн реформа, яка вже назріла. Трохи голосно названо, але та партійна реформа, яку ми не встигали робити в тривалі виборчі періоди".

Свої заяви про чистку Юлія Тимошенко робить на тлі зменшення депутатів у лавах її партії. Вони поступово поповнють урядову коаліцію.Ось як перехід колишніх БЮТівців до коаліції прокоментував член фракції Партії регіонів Михайло Чечетов: "Перші ластівки вже полетіли, скоро зграї полетять з рядів БЮТу та Нашої України, і вони прилетять у велику шпаківню під назвою коаліція".

Крім того, 2 квітня політична сила Тимошенко втратила одного зі своїх чільних спікерів - Андрія Портнова. Його призначили на посаду заступника голови адміністрації президента Януовича. Ще надвно бютівці називали Портнова "правою рукою Тимошенко". Він очолював юридичне крило БЮТ, і був там куратором усіх юридичних та судових питань. Після того, як опинився у владі, каже, що опікуватиметься судовою реформою в Україні. Це поки що єдиний коментар Портнова про призначення. А ось політолог Дмитро Видрін, який колись був депутатом від БЮТ і також пішов від Тимошенко, зізнається, що не міг повірити про перехід Портнова до провладного табору: "Я був просто в шоці, Портнов та людина, яка завжди була особисто при Юлії Тимошенко. Вона була не лівою, а правою рукою Тимошенко. Мені здавалося, що він останній, хто піде від Тимошенко. Портнов не проста людина з непростою біографією, але він дуже креативний юрист. Мені здається, щ коли знову почалося блокування трибуни, мабуть це була остання крапля для нього, бо він ,як мені здається, хотів би займатися креативом".

Портнов не єдиний у своєму виборі. Крім нього, після президентських виборів 2010 від Юлії Тимошенко до команди Віктора Януковича перейшло ще кілька депутатів. Якщо нинішню депутатську міграцію можна пояснити бажанням бути у провладній політичній силі, то чим тоді пояснити відтік депутатів, коли Юлія Тимошенко ще була при владі? Політолог Дмитро Видрін, твердить, що нелегко виживати під крилом лідерки: "Треба спочатку ставитися до своїх як до людей, як до політиків, а депутати це самостійні політики, треба враховувати, що кожний депутат має свою точку зору, що кожний депутат це особистість, а якщо ставитися до депутатів як до непотребу, то тоді не треба навіть і чисток робити, вони самі повтікають, я гадаю, що за два-три місяці ячкщо там половина залишиться , то це буде велика вдача Юлії Володимирівни".

Автор: Євгенія КЛОЧКО, Радіо Свобода
Обговорити на форумі