друкувати


В.Ющенко: Сьогодні вкрай потрібен діалог між Сходом і Заходом

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-02 07:04:54
Лідер "Нашої України" Віктор Ющенко інтерв’ю газеті "День" заявив, що результати виборів є гарною платформою для політичного діалогу, адже переможець отримав підтримку однієї третини нації. "Іншими словами, ми вперше маємо Президента, який в останньому турі отримав менше 50% підтримки виборців. До чого цей факт мав би спонукати? Провести більш глибоку політику консолідації, єдності. Це гарна нагода почути всіх, і на цьому стати тим, хто називається Президентом всієї України, а не тільки її частини", - сказав Ющенко.

Він відзначив, що цю консолідуючу місію в 2006-му виконав Універсал національної єдності. "Універсал, який, нагадаю, не підписала лише Тимошенко, дав відповідь на мовну, безпекову політику, політику економічних реформ і приватизації. Словом, 24 пункти Універсала дали відповідь на те, як не допускати полярності в політичному розвитку. І нинішні результати виборів штовхали того, хто переміг, в сторону пошуку партнерів, консолідації. З цього, переконаний, можна було б почати формування виключно на букві і дусі Конституції, парламентську коаліцію. Але цього не відбулося. Тому це перша червона картка цій владі", - наголосив лідер "Нашої України", повідомляє Інформаційний сервер "Наша Україна".

Він висловив жаль з приводу того, що не прийнята формула політичного діалогу. "Місія влади нової полягала в тому, щоб показати, що вони виступають не за конфронтацію, не за реванш, а за те як стати об’єднаною нацією, спільно шукати відповідь на ключові виклики. Спроба саме такої постановки питання не вдалася. А це було глобальним завданням", - підкреслив Ющенко.

Він переконаний, що у більшості політичних сил сьогодні є два варіанти поведінки: або обрати дорогу реформ (це те, що найбільш потрібно країні), або йти шляхом дострокових парламентських виборів: "Я хотів би закликати всіх, незалежно, чи це політичні сили, чи громадські об’єднання, до усвідомлення наступного. Держава сьогодні знаходиться в такій складній ситуації, задля виходу з якої потрібні зусилля багатьох громадян України і політичних сил. Переконаний, кращим вибором була б політика реформ. Я далекий від гарантій того, що нинішня влада обере політику реформ. На жаль, я думаю, що скоріш за все буде обрана політика дострокових виборів".

Ющенко акцентував увагу на тому, що сьогодні вкрай потрібен діалог між Сходом і Заходом України, і немає чого від цього ховатися. "Сценарій: "або" — "або" — глибоко помилковий. Це сценарій, який привів до застою, до краху політики Тимошенко. І цей сценарій, як долю, обрала Партія регіонів", - констатував третій Президент України.

Він вкотре наголосив: "Не запропонувати діалог у Верховній Раді — фатальна помилка, адже якщо влада не дасть відповідь на політичну консолідацію, вона не дасть відповідь і на ефективні економічні реформи. Іншими словами, якщо влада пропускає м’яч у першому політичному таймі, вона його пропустить і в другому таймі — економічному".

"Якщо ми сьогодні в парламенті маємо неконституційну більшість, яка буде продукувати і акцептувати рішення незаконного характеру, то ця незаконність поширюватиметься на всі сфери життя. Найбільше і найперше, що ми втрачаємо — демократичний характер нашого життя", - застеріг Ющенко.