друкувати


Це лише у містах за розпис писанок беруться безпосередньо напередодні Великодня

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-02 06:03:39
Це лише у містах за розпис писанок беруться безпосередньо напередодні Великодня. По селах ще пам'ятають давні традиції, тож беруться за цю справу разом з початком Великоднього посту.

А мешканці віддалених гуцульських поселень, для яких це мистецтво стало засобом виживання, до писачка беруться одразу після Різдва. Космацька майстриня Марія Дзвінчук писанок не продає. Тішиться тим, що має кому дарувати таку красу. Розписує їх віртуозно за плечима десятиліття писанкарського досвіду. Минулоріч Марія Дзвінчук презентувала писанки зі страусиних яєць.

Цього року серед її найсвіжіших доробків лише одне качине. Усі інші стандартного розміру. Колорит також традиційний, полум яний, вельми популярний у Космачі. Та й сама орнаментика писанок часто відтворює знамениту космацьку вишивку. Ключкова, соснова, пушката так називають розмаїття народної фантазії земляки пані Марії. А сама жінка до звичних елементів додає оригінальні заокеанські мотиви, які підкорили її своєю красою й витонченістю. Вже 30 років пані Марія навчає охочих хитрощам писанкарства. Роботи однієї з її учениць, ділиться радістю майстриня, представлені наразі на виставці-конкурсі у Німеччині. За кордоном українська писанка у пошані чимала заслуга у тому української діаспори. Нещодавно у Києві, пригадує Марія Дзвінчук, на одному з фестивалів познайомилась з писанкаркою із Парижу. Колега за хоббі, розповідає майстриня, виявилась онучкою Гната Хоткевича.



Джерело: Радіо "Західний полюс"
Обговорити на форумі