друкувати


Що загрожує сьогодні Україні? Шлях, яким пішла Росія

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-02 12:35:01
Що загрожує сьогодні Україні? Шлях, яким пішла Росія. А саме утвердження авторитарного режиму, який матиме вигляд електорального авторитаризму. Тобто, раз на чотири-п’ять років проводитимуться виборчі змагання, але ті, хто керував державою, й надалі продовжуватимуть керувати.

Саме це, як переконує в газеті "День" директор Інституту філософії Мирослав Попович, – головна небезпека для України. В такій ситуації створюється однопартійна система, що і сталось у Росії. Тому для України принципово важливим є не допустити розгрому опозиції – це, на думку філософа, навіть важливіше, ніж призначення на всі відповідальні посади "донецьких". Подробиці в статті "Привид російського шляху".

Кабмін шукає нові шляхи поповнення держбюджету. Як інформує газета "Сегодня", найперше, за що планують взятися урядовці, – виведення з тіні зарплат, що видаються в конвертах. Якщо це вдасться зробити, державна скарбниця поповниться сумою, що перевищує 10 мільярдів гривень. А ще в уряді обговорюється ідея збільшити митний збір із предметів розкоші, таких, як люксові автомобілі, елітні спиртні напої та коштовності.

Від початку цього року ціна акцій колишньої "Криворіжсталі" – найбільшого металургійного комбінату України – зросла на третину. За інформацією газети "Діло", цінні папери різко зросли в ціні тому, що останні кілька місяців їх активно скуповували маловідомі компанії. Експерти видання схиляються до думки, що цінними паперами меткомбінату зацікавилася група "Приват". На що там розраховують, скуповуючи акції, розмірковує автор статті "Хто полює за "Криворіжсталлю".

"Вибори закінчилися – війна розпочалася", стверджує в газеті "Голос України" спікер Володимир Литвин. Він вважає, що українці так і не вийшли на цивілізований шлях формування влади, а фактично повернулися знову туди, звідки починали. І справа аж ніяк не в тому, кого обрали, в чому намагаються переконати суспільство переможені. Справа – в самих українцях і в тому, як обирали. Адже ті, хто мав бути суспільним рупором, фактично затоптали демократичні сходи і просто здали народ, пише автор. Загалом же, як переконує Володимир Литвин, у бідній країні не може бути чесних виборів. Заголовок статті – "Життя після виборів".

Останній тиждень Великого посту називається Чистим або Білим. Особливим днем цього тижня є четвер, який, крім Чистого, ще називають Страсним. Що треба зробити до цього дня? Як треба поводитися у Чистий четвер, яких традицій треба дотримуватись? Про це також розповідає газета "Голос України".

Автор: Ірина БІЛА, Радіо Свобода
Обговорити на форумі