друкувати


Віртуальна реальність і комп'ютерні відеоігри допомагають...

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-01 06:00:05
Віртуальна реальність і комп'ютерні відеоігри допомагають здолати важкі психологічні травми, стреси і депресію, упевнені психологи Оксфордського університету (Велика Британія).

В ході досліджень британські вчені з'ясували, що захоплення комп'ютерними іграми відразу ж після психологічних потрясінь дозволяє не допускати створення в головному мозку стійких травматичних спогадів і гострих стресових переживань, повідомляє Освітній портал.

Вчені проводили досліди з групою добровольців, яким протягом півгодини показували графічні матеріали, що викликають гостру емоційну реакцію. Вони включали види автомобільних аварій і різні ступені поранень. Після цього частина учасників тестів протягом 10 хвилин грала у відеогру Тетріс, а інші займалися справами за власним уподобанням. Проведена через тиждень перевірка встановила, що люди, які грали на комп'ютері, менше пам'ятають і менш гостро реагують на власні спогади.

"Ігри вторгаються в ті зони мозку, де накопичується інформація про стресові ситуації, які довелося пережити людині. В результаті значно скорочується простір для фіксації в пам'яті людини цих важких переживань", - заявила керівник робіт професор Емілі Холмс.

Вчені відзначають, що віртуальна реальність, яка виникла в результаті поширення комп'ютерної техніки, володіє величезним потенціалом в інформаційній дії на людський мозок та його сприйнятті зовнішнього світу. На їх думку, світова наука стоїть на порозі небувалих психологічних відкриттів, базованих на взаємодії віртуального світу і реальної дійсності.