друкувати


Депутати "активні", дороги погані

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-01 10:01:37
Через непорозуміння між депутатами Івано-Франківської міськради, обласний центр Прикарпаття може залишитися без відремонтованих доріг.

Чергова сесія міськради перетворилася на пятигодинне (!) комедійне дійство. Про це заявив сам мер Віктор Анушкевичус, який нічого не міг вдіяти з народними обранцями, які навперебій змагались у тому хто найвишуканіше висловить свою думку щодо потреби ремонту доріг та образить очільника Івано-Франківська. Не залишився осторонь й сам міський голова. Проте питання залишилося невирішеним.

"В результаті тривалих перемовин, було досягнуто домовленості із дніпропетровською фірмою, яка в майбутньому могла б стати інвестором. Фірма запропонувала вкласти 30 мільйонів гривень в капітальний ремонт доріг Івано-Франківська за умови, що кошти повертатимуть їй з міського бюджету протягом трьох років та без відсотків. Проте гроші ми сплачуватимемо лише по факту виконання робіт", — говорить Віктор Анушкевичус.

Та питання затвердження договору зі східноукраїнським інвестором під час сесії провалили. Депутати однієї з фракцій кажуть, що їх обурює прийняття рішення під певну структуру. Щоб не було корупції, вони запропонували альтернативний проект. За словами секретаря міськради Василя Бойчука, віддавати кошти невідомій фірмі не варто. Слід оголосити тендер на ремонт. Перемогти має та фірма, яка запропонує найпривабливіші умови. Але тендер слід оголошувати на ремонт лише тих доріг, на які є проектно-кошторисна документація, а там, де її немає — треба розробити. Але знову ж таки на конкурсній основі.

Мер назвав цей проект важкозрозумілим і таким, що спрямований на затягування ремонту доріг. "Якщо іти шляхом, який пропонують окремі депутати, то тендер на виконання ремонтних робіт на дорогах міг би відбутись лише наприкінці літа, коли вже більша половина ремонтного сезону втрачена", — продовжує пан Анушкевичус. Та жоден проект не отримав необхідної кількості голосів. Наразі депутати мають намір утворити між фракційну робочу групу, яка вивчатиме стан доріг у місті, перевірятиме ефективність використання коштів, які виділялися на реконструкцію вулиць в минулих роках.

А зараз дороги не ремонтуватимуться ще й через відсутність державного, а відповідно й обласного та міського бюджетів. Місто не може здійснювати фінансування капітальних видатків, в тому числі й капітальний ремонт доріг. Загострює ситуацію ще й те, що казначейство затримує проплату коштів на ці потреби.

Автор: Галина ПЛУГАТОР
Обговорити на форумі