друкувати


Ярмарки "Весна-2010": Ціни значно нижчі від ринкових

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-31 04:51:17
Відповідно до розпорядження Івано-Франківської облдержадміністрації від 18.03.2010 р. №156 в області було проведено передсвяткові ярмарки "Весна-2010", на яких населення могло придбати продовольчі товари безпосередньо від виробників без торговельної надбавки. - Повідомили в Державній інспекції з контролю за цінами в Івано-Франківській області.

Так, в обласному центрі було проведено 5 таких ярмарків, найбільш людними були ринки на вулицях Стуса і Хоткевича. Тут можна було придбати широкий асортимент продуктів – від круп і м’ясних виробів до меду, і навіть гуцульської бринзи. Для дачників і городників снятинські садівники привезли саджанці плодових дерев і кущів, а лісгоспи – декоративних кущів.

Серед овочів та фруктів найдешевшими були яблука, їх можна було купити від 2,00 грн. до 3,50 грн. за кілограм. Це найнижчі ціни, які держінспекція фіксувала у цей період за останні роки. Буряк столовий (3,50грн./кг) був найдешевшим на вул. Стуса, морква (4,00грн./кг)- на вул. Хоткевича і Мазепи, картопля (2,00-2,20грн./кг) - на вул. Мазепи, цибуля (5,50грн./кг ) - на вул. Стуса. Знизились ціни на яйця – їх пропонували по 0.85, 0.90, 0.95 грн. за 1 шт. Як запевнили представники птахофабрики "Авангард", ціни на яйця надалі не зростатимуть, а, навпаки, почнуть сезонно знижуватись. Цукор пропонували від 8 грн. за кілограм, чого не спостерігалось на ринках уже кілька місяців.

Як виявилось, ціни на ярмарку були нижчими не тільки від цін у роздрібній торгівлі, а й значно привабливішими, ніж на центральному ринку обласного центру. Це може свідчити про те, що на центральному ринку вплив на ціни мають не стільки виробники продукції, скільки перекупники. Інакше б тут оперативніше реагували на зниження цін на овочі та цукор.

Хотілося б застерегти таких торгівців від минулих помилок – товар треба продати не тільки вигідно, а й вчасно. Інакше купуватимемо картоплю з Єгипту та Ізраїлю, моркву і буряк – з Польщі, а наші виробники й далі нарікатимуть на низькі ціни на свою продукцію.

Обговорити на форумі