друкувати


Чи є зв'язок між курінням і рівнем IQ

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-30 05:33:39
Ізраїльські медики заявили, що довели існування прямого зв'язку між курінням і рівнем IQ. Як з'ясувалося, чим більше людина палить, тим нижче її коефіцієнт інтелекту.

У дослідженні, проведеному медичним центром "Шеба", взяли участь 20 тисяч ізраїльських солдатів – і ті, хто палить, і ті, хто ніколи не торкалися до сигарет, повідомляє Освітній портал.

Дослідження полягало у порівнянні інтелекту людини, її економічного статусу, і кількості викурених цигарок. Результати були однозначні: IQ і економічний статус курців набагато нижчий, ніж у тих, хто не палить - як чоловіків, так і жінок.

Водночас, наголосили ізраїльські дослідники, отримані результати зовсім не означають, що саме факт куріння знижує інтелект, і людина, взявшись за сигарети, через деякий час неодмінно "подурнішає". На думку медиків, існує зворотній зв'язок - люди з порівняно низьким IQ, і відповідно, з більш низькими доходами, стають прихильниками куріння частіше за інших.

Медики висловили стурбованість тим, що ізраїльські підлітки в освітніх установах одержують занадто мало інформації про шкоду куріння. Про те, що постійне споживання тютюнових виробів провокує розвиток багатьох захворювань - онкологічних та серцево-судинних, імпотенції, захворювань зубів і порожнини рота - ізраїльтянам, в основному, стає відомо значно пізніше, вже на третьому десятку життя.

Дослідники закликали інформувати неповнолітніх про шкоду куріння якомога раніше, в рамках системи освіти. Особливо це актуально для дітей з сімей з низьким соціально-економічним статусом, для яких рекомендується розробка спеціальних програм з профілактики куріння.

Обговорити на форумі