друкувати


В Івано-Франківську розробляється програма розвитку теплопостачання міста

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-30 02:59:32
За кілька днів в Україні закінчується опалювальний сезон. Уже зараз сотні мешканців багатоквартирних будинків з обласного центру Прикарпаття, зважаючи на те скільки вони заплатили за тепло у цю морозну зиму, готують документи на встановлення індивідуального опалення. Адже якраз у період міжсезоння видаються дозволи на встановлення індивідуального опалення. Проте своєї черги чимало людей можуть не дочекатися, адже наразі в місті готується програма розвитку теплопостачання, яка визначатиме норми і правил встановлення "індивідуалки".

Детальніше про новацію "Експресу" розповідає перший заступник директора "Іванофранківськтеплокомуненерго" Ігор Угриновський.

- Пане Угриновський, у чому суть програми?

- Сьогодні у місті дозволи на встановлення індивідуального опалення видаються хаотично. Це призводить до розбалансування газових і теплових систем. Аби все впорядкувати, ми й ініціюємо розроблення та впровадження цієї програми. у якій на практичній та науковій основах має бути чітко визначено, де і в яких будинках може бути центральне, а де індивідуальне опалення.

Основою програми має стати схема теплопостачання міста - технічно грамотний проект, розроблений спеціалізованим інститутом. Щоправда це пріоритет міської ради. Адже наше підприємство працює тільки з центральним теплопостачанням. Натомість у схемі можуть бути враховані використання новітніх технологій, альтернативні джерела енергії. Не слід відкидати систему електрообігріву та геотермальних вод, газогенераторні станції та дахові котельні. Схему мають враховувати і при спорудженні нових будинків.

До речі, для запобігання хаотичним відключенням при міській раді була створена спеціальна комісія, яка відповідала за регуляцію центрального та автономного опалення. На одній із сесій прийнято рішення, що комісія матиме право аналізувати чи видавати певним людям дозволи на "індивідуалку", чи ні. Проте роботу комісії заблоковано протестом прокурора.

- Через що це трапилося?

- Коли сесія виносила рішення, депутати не зважали на те, що у Законі України про теплопостачання йдеться про те, що відключення мають проводитися тільки цілим будинком, і не можна було давати дозволи на відключення окремих стояків. Проте якогось регулятивного документу, окрім Закону про місцеве самоврядування, для цього наразі немає.

Окрім того, забили на сполох газовики. Адже системи газопостачання були розроблені ще в минулому столітті й не передбачали таку кількість споживачів. Наразі споруджуються нові великі будинки, які підключені під систему центрального опалення. Збільшують споживання газу природного палива й господарі приватних будинків. Проблемним є і тиск, адже діючі системи розраховані на газові конфорки, а не на потужні котли, що в десятки раз перевищують норму споживання природного палива. Зі слів газовиків, при такій ситуації у великі морози від газу може бути відключене ціле місто. Аби такого не сталося, потрібне розроблення нової системи теплопостачання міста.

- За яким принципом визначається, які будинки можна відключати від централізованого опалення, а які ні?

- У великих спальних районах, де багато житлових будинків, шкіл, дитсадків, біля яких проходять теплотраси, мало би діяти центральне опалення. Там, де це неефективно, або в тих будинках, де більшість квартир вж перейшли на індивідуальне опалення, а залишилося кілька помешкань, підключеними до центрального, обігрівати нерентабельно. Також на окраїни міста не варто тягнути теплотрасу. Там цілком може вистачити окремої дахової котельні.

Розмовляла Галина ПЛУГАТОР
Обговорити на форумі