друкувати


У ВР між опозицією і коаліцією наростає новий конфлікт

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-30 11:45:49
У Раді між опозицією і коаліцією наростає новий конфлікт. Партія регіонів, КПУ і Блок Литвина вирішили не поступатися кріслами голів парламентських комітетів, які, згідно з законом про регламент Верховної ради, належать опозиційним фракціям.

29 березня практично в унісон спікер Володимир Литвин і голова регламентного комітету, регіонал Олександр Єфремов зробили заяви, з яких стало ясно: опозиції на закон сподіватися не варто, пише видання "Дело". "Ідеологія формування комітетів буде наступною: місце депутата, який став членом уряду, обійме колега з його фракції", - заявив Єфремов. Це означає, що ключові комітети залишаться під контролем коаліції, повідомляє ТСН.

Його доповнив Володимир Литвин, фракція якого контролює комітет з питань бюджету. Спікер повідомив, що "якщо відмовитися від формування комітетів парламенту і почати по-новому все розподіляти, то Верховна рада буде паралізована мінімум на два місяці".

Крім того, він наголосив, що керівники комітетів, які належать опозиції, не згодні віддавати їх, тому що ці комітети відійдуть тоді представникам коаліції.

У свою чергу в таборі опозиції з обуренням сприйняли таку новину. За словами нашоукраїнця, члена комітету з бюджету Павла Жебрівського, своїм небажанням поступатися комітетами представники коаліції суперечать собі, оскільки раніше самі голосували за закон про регламент.

"При всій пошані до Миколи Деркача, місце керівника комітету повинен обійняти представник опозиції", - переконаний Жебрівській. За словами тіньового прем'єр-міністра, члени БЮТ Сергія Соболєва, у його фракції є кандидати на керівництво опозиційними комітетами. Серед таких, наприклад, перший заступник глави бюджетного комітету Євген Кирильчук, який може замінити литвинівця Миколу Деркача. При цьому Соболєв упевнений, що коаліція скоріше перепише законодавство і прибере з регламенту спірні норми, ніж поступиться кріслами.

Найпрестижніші комітети, на які претендують бютівці: комітет з питань регламенту (очолює регіонал Олександр Єфремов), комітет з бюджету (очолює представник Блоку Литвина Микола Деркач), з питань боротьби з організованою злочинністю (до призначення главою Митної служби очолював комуніст Ігор Калєтнік), комітет з питань свободи слова (раніше очолювала Ганна Герман, ПР).

Окрім цих чотирьох, закон про регламент Верховної ради віддає опозиції переважне право вибору на керівні пости в комітет з питань прав національних меншин і міжнаціональних відносин (зараз очолює Олег Зарубінській, Блок Литвина), комітет соціальної політики і праці (Василь Хара, Партія регіонів), комітет з правосуддя (Сергій Ківалов, Партія регіонів), комітет з питань економічної політики (комуніст Олександр Ткаченко) і комітет з питань охорони здоров'я (Тетяна Бахтєєва, ПР).

Випробуванням для опозиції і коаліції стане нове призначення на посаду голови комітету з питань свободи слова. Представники БЮТ зареєстрували проект постанови, якою запропонували на цю посаду свого колегу Андрія Шевченка. Проте вчора стало відомо, що у більшості є своя кандидатура на це місце - Олена Бондаренко з Партії регіонів. Як повідомив регіонал Микола Комар, в партії вже обговорювалося питання її кандидатури.

За словами члена регламентного комітету Сергія Саса, до переліку комітетів, де повинен помінятися голова, слід додати також комітет з питань паливно-енергетичного комплексу і ядерної політики, який очолює Микола Мартиненко. Згідно з законом про комітети Верховної ради, керівники фракцій (Мартиненко очолює фракцію НУ-НС) не можуть суміщати їх з керівництвом комітетами.

З 27 комітетів Верховної ради 14 очолюють представники опозиційних фракцій (представники БЮТ і НУ-НС).

Обговорити на форумі